Crna kronika

Nadan Vidošević osuđen na 8 godina zatvora, iz sudnice ga vode u Remetinac

Nadan Vidošević osuđen je nepravomoćno na ukupno osam godina zatvora te mora vratiti HGK-u 35,5 milijuna kuna. Vidošević je šutke slušao presudu nakon što je čuo kaznu, piše Jutarnji.hr.

Protiv Vidoševića određuje se istražni zatvor zbog kazne veće od pet godina zatvora i bit će izravno prebačen u zatvor u Remetincu.

Uz Nadana Vidoševića na optuženičkoj klupi od svih su aktera afere Remorker ostale i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić, a krivom je proglašena i Zdenka Peternel.

Vidošević i Peternel krivima su prolašeni za zločinačko udruživanje s Davorom Komeričkim i Igorom Premilovcem s kojima su iz HGK izvukli 35,5 milijuna kuna.

Zdenka Peternel osuđena je na dvije godine zatvora, dok su Josipa Miladinov i Jasna Mikić oslobođene krivnje.

To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. godine, bilo je predloženo da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Nadan Vidošević proglašen je krivim i za kupovinu skulptura novcem Hrvatske gospodarske komore te za kupnju bagera novcem Kraša, odnosno proglašen je krivim po svim točkama optužnice.

 

Pročitajte još

NAKON ČETIRI GODINE POČINJE SUĐENJE Zbog pogibije trojice radnika u HE Dubrovnik

Dulist

Na Korčuli se natapaju rubovi požarišta, više nema plamena i dima

Dulist

PREDIO KAPJA Jaka bura otežava gašenje požara na Korčuli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija