Aktualno

NA ŽUPSKIM KUĆICAMA Jeste li probali prikle naših Filipinaca?

NA ŽUPSKIM KUĆICAMA Jeste li probali prikle naših Filipinaca?

Bryan Lubis i Jerald Acoba – možda vam ova imena ne znače puno, ali ako navratite do župskih kućica, upravo kod njih naći ćete najukusnije prikle! A kako to? Ova dva simpatična Filipinca, koja su čim su čuli kako ćemo pisati o njima, odmah obukli božićne džempere i spremno pozirali za naš tjednik, glavne su zvijezde Adventa u Župi dubrovačkoj. Mladići su na poziv Zorana Tomovića, kojeg su opisali kao ‘the best boss ever’, prije osam mjeseci iz gotovo dvomilijunske Manile, glavnog grada Filipina, došli su u naš kraj. Bryan ima 29, a Jerald 33 godine. Snašli su se, kažu, odlično, a recept za prikle svladali gotovo odmah, iako se njihova gastro tradicija uvelike razlikuje od naše. S druge strane, kažu ovi mladići, jako smo slični – od religije, pa do obiteljskih vrijednosti, do kojih Filipinci, nadaleko je poznato, jako drže. Ovo je njihova priča…

Hrvatska je predivni mali dragulj
Inače, Jerald je u Manili završio Business Administration, a Bryan turizam i u budućnosti se vide u tome. Jako su upućeni u turizam i zato im je, ističe nam Bryan, Hrvatska bila jako atraktivna europska destinacija za doći i raditi. Koliko je, pitamo ih, turizam razvijen u odnosu Filipina prema Hrvatskoj? Hrvatska je predivni mali dragulj, kažu nam, a Filipini čarobni sa svojih sedam i više tisuća otoka.
—Nikad prije nisam se nadao da ću raditi negdje u Europi, a Hrvatska se učinila kao izvrsna, otvorena mogućnost, pogotovo jer je ovdje jako puno Filipinaca i broj zaposlenika s Filipina raste. Jerald i ja došli smo misleći kako će ovo biti najbolja prilika za nas, za pokazati se koliko smo kvalitetni. I mislim da nas ljudi jako dobro prihvaćaju – ističe Bryan.
—Hrvatsku smo odabrali jer je zaista jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija i to za nas znači još više iskustva u turizmu i gostiteljstvu, gdje se definitivno vidimo u budućnosti. Za dobro iskustvo Hrvatska je odličan start, a i lakše je raditi negdje gdje je prisutan mix naroda, kultura, jezika… – dodaje Jerald. U Zox Boxu, food baru, rade cijelu sezonu, a sada su na istoimenoj kućici. Lako za food bar, no kako su im ‘pale’ prikle?

NA ŽUPSKIM KUĆICAMA Jeste li probali prikle naših Filipinaca?

Uzeli recept i proučili ga…
—Hm, nisu nam bile nešto ‘egzotično’, no definitivno su različita slastica od onih koje pravimo na Filipinima. Doma pravimo, pogotovo tijekom blagdana, rižine okruglice, tradicionalno jelo koje se poslužuje tijekom blagdana. Baš kao što se ovdje neka jela poslužuju tijekom blagdanskog razdoblja, tako i mi imamo naš slastice – ističe nam Jerald. Bryan dodaje kako je sve to dio blagdanske tradicije koja ima snažnu vjersku notu.
—Kad smo se prvi put susreli s priklama, uzeli smo napisani recept i proučili ga. Na prvi pogled već je djelovalo puno jednostavnije nego što smo očekivali, tako da smo se baš izvještili – kažu kroz smijeh. Njihove prikle glavna su župska atrakcija, a svi znamo da prave prikle nije nimalo lako napraviti. Možda je pomogao filipinski optimizam, kojeg su donijeli sa sobom iz ovog tajnovitog otočkog raja u našu zemlju? Posao im je ‘fun, fun, fun’, kažu, a na njihovoj kućici velika je gužva svake večeri. Lako su se navikli, iako…
—Morali smo raditi neke ‘izmjene’ što se tiče našeg pogleda na kulturu življenja ovdje u odnosu na Filipine, no zaista nam je lijepo. Ponavljamo se, ali da, slični smo. A ono što nam se najviše sviđa je to što je vrijeme ovdje isto kao doma, ugodno, sunčano, toplo. Zagreb je recimo prava Europa po tom pitanju, dok je Dubrovnik kao doma! – naglašavaju. Ostat će, ističu, koliko god budu mogli. A nedostaju li im obitelji?

NA ŽUPSKIM KUĆICAMA Jeste li probali prikle naših Filipinaca?

Mi smo vam radoholičarska nacija!
—Da, defnitivno, no s druge strane, znamo da sve ovo radimo za njih. Zoran je odličan šef i lakše nam je prebroditi razdvojenost od obitelji, pogotovo tijekom blagdana koji nam stižu. A opet, mi Filipinci smo nekako radoholičarska nacija i činimo sve da našim obiteljima bude bolje. A tko zna, možda ovdje steknemo i neke ‘crazy Croatian fans’ – smiju se dok nam pokazuju svoje Instagrame na kojima bilježe sve hrvatske trenutke. Za kraj su nam rekli i svoje ‘viđenje’ Božića. —Vjerovali ili ne, u nas božićno vrijeme ‘starta’ u rujnu! Kad smo stigli ovdje, jedva smo dočekali prvi dan rujna i tražili posvuda božićne ukrase. Baš smo se čudili što ih nigdje nema, ni u butigama, ni na ulicama. Onda smo dobili opasku: ‘Pa što hoćete, još je ljeto!’ Pa i u nas je, što ima veze? – smiju se Bryan i Jarold. Na naš komentar kako se šokiramo kad vidimo božićne ukrase prerano u butigama, kažu: ‘Nikad nije prerano za Božić!’.

Iz tiskanog izdanja od 21. prosinca 2022.

MNJB

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist