Hrvatska

Na tržištu vina otkriveno čak sedam ‘lažnjaka’

Na tržištu vina otkriveno čak sedam 'lažnjaka'

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provela je analizu vina, a rezultati su pokazali da je među vinima na tržištu čak sedam lažnjaka. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, navodi Index.

– Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH – rekli su iz Državnog inspektorata, prenose dalje. Sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe, pokazali su prošlotjedni rezultati analize iz laboratorija.

Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao ‘Rajnski rizling’, jedno kao ‘Graševina’, jedno kao ‘Vranac’. Inspekcije su još u tijeku.

– Sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij – naveli su iz Inspektorata za RTL.

Također, istaknuli su da Državni inspektorat u ranijim inspekcijama nije utvrdio patvorenje vina, što znači da je ovo prvi put da su među vinima pronađeni lažnjaci.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist