Kultura

NA SVETA TRI KRALJA Pogledajte tko je sve pristigao na novu premijeru Kazališta Marina Držića!

NA SVETA TRI KRALJA Pogledajte tko je sve pristigao na novu premijeru Kazališta Marina Držića!

‘Na Sveta tri kralja’ premijerno je izvedena večeras u Kazalištu Marina Držića, a publika je oduševljeno prihvatila ‘igru’ Matka Sršena i redatelja Ivice Kunčevića sa Shakespeareom.

Neraskidiva veza Shakespearea i Dubrovnika tako se obnovila u Kazalištu… Komedija autora Matka Sršena u režiji Ivice Kunčevića imat će reprizu 18., 23. i 24. siječnja.

Književni velikan William Shakespeare davnih je dana svoje djelo ‘Na Tri kralja’ smjestio upravo u Iliriju, točnije u jedan predivan grad na moru! Ova inicijacija bila je povodom da Matko Sršen napravi ‘inglezariju’ – prepjeva klasično šekspirijansko djelo ‘na dubrovačku’. Sršen je u dvostruko rimovanim dvanaestercima, a s jezikom ponešto pomaknutim prema danas, sažeo jedan čitavi mentalitet, povijest i duh ‘na dubrovačku’ te uspješno ambijentalizirao fantastičnu priču i likove ‘ponašjenčio’.

Kako bi cjelokupna predstava zaživjela u duhu i ruhu Dubrovnika pobrinuli su se scenograf Ivica Prlender, kostimografkinja Danica Dedijer, dizajner svijetla Zoran Mihanović te autori glazbe Ivo Letunić i Konrad Lovrenčić. Veliku ulogu na sceni i van nje iznijela je koreografkinja Zrinka Japunčić koja je svojim znanjem scenskog pokreta doprinijela da svi u predstavi zaigraju kao jedan.

U ulozi kneza je gostujući glumac Zijad Gračić, a tu su i ‘domaći gosti’ Nataša Dangubić i Maro Martinović koji su potpomogli uigrani ansambl Kazališta Marina Držića. U cjelokupnoj podjeli su još: Branimir Vidić, Frane Perišin, Izmira Brautović, Glorija Šoletić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Hrvoje Sebastijan, Boris Matić i Nika Burđelez. S obzirom na zahtjevnu predstavu, osim ansambla i gostujućih glumaca na velikoj sceni KMD-a u ‘Na Sveta tri kralja’ zaigrali su i Joško Gverović, Ivan Perić te plesačice iz Plesnog studija Lazareti – Petra Japunčić i Jelena Baričević.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist