Zanimljivosti

Na Stradunu ponovo gradska straža!

Na Stradunu ponovo gradska straža!

Od ovog tjedna, točnije srijede u 19 sati, počela je ovogodišnja ‘sezona’ stražara, koji će opet uveseljavati kako strance, tako i domaće ljude sa svojim prolaskom preko Straduna, te mirnim stajanjem i ‘poziranjem’ na vratima od Pila i Ploča.

Gradska straža postoji od 2005. godine, a Dubrovnik ju je uveo kao turističku atrakciju slijedeći trendove oživljavanja starih gradskih jezgri. Obuku dubrovačkih gradskih stražara vršila je Povijesna udruga ‘Ragvseum’, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća je kazališna kostimografkinja Danica Dedijer, ističe se na stranicama Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima, koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije.

Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi ‘Dubrovački miri’ kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist