Zanimljivosti

Na spenzu mjesečno trošimo 1900 kuna

Hrvatska kućanstva u prosjeku mjesečno na hranu, piće i ostale proizvode svakodnevne potrošnje troše oko 1.900 kuna, pokazuje anketa agencije GfK provedena na uzorku od 917 građana u prosincu prošle godine.

Ti su iznosi najviši u Dalmaciji i Zagrebu, a najmanji u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji. Tek oko 20 posto kućanstava troši više od prosjeka – uglavnom između dvije i tri tisuće kuna mjesečno.

Promatrano po formatima trgovina, hipermarketi su najpopularniji oblik trgovine, slijede supermarketi, dok su male trgovine na začelju.
Osnovni razlozi zbog kojih se najviše novca potroši u određenoj trgovini prema GfK-ovoj anketi su blizina stanovanja ili posla, širina ponuđenog asortimana i prihvatljive cijene.

Kupljena roba najčešće se plaća gotovinom (73 posto), a u oko 27 posto slučajeva karticama. Kod plaćanja karticama preko dvije trećine kupaca plaća debitnim karticama, oko 15 posto kreditnim, a ostali kombiniraju obje vrste kartica.

Loyalty kartice su postale uobičajene pa ih danas ima, po rezultatima istraživanja GfK-a, preko 70 posto potrošača.

Pročitajte još

UZ MEĐUNARODNI DAN OBITELJI U kinu film, na internetu predavanja

Dulist

SAMO PRISTIŽU! Devedest metara duga jahta ‘Lauren L’ u blizini povijesne jezgre

Dulist

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija