Županija

Na Pelješcu velika potražnja za radnicima, bilo domaćima ili stranima

konobar sezonci09

Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti, na Pelješcu se očekuje veći broj gostiju, prenosi HRT. No, poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s problemom koji kronično muči cijelu Hrvatsku – nedostatkom radne snage.

Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću. Većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao konobar radi već deset mjeseci i pomalo uči hrvatski.

Mnogim gostima su simpatični, u svom poslu su vrijedni i skromni, kako ističu zadovoljni poslodavci.

– Više nego zadovoljni i sad bi nam trebalo doći još desetak ljudi isto tako sa Filipina i vjerujem da se nismo pokajali i da je do daljnjega to naša budućnost – kaže Igor Mikulić iz Orebića.

Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tijekom cijele godine, nitko se ne javlja.

– I ako nađete nekoga on se za mjesec ili dva toliko umori, premori se, a sezona počinje i tako da od toga, od toga, nažalost…Nažalost ovo vam je hrvatska stvarnost i nema ništa – ističe Mikulić.

Drukčijeg su pak mišljenja oni koji nude samo sezonski posao, primjerice u plažnim objektima. S agencijama za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika nemaju dobra iskustva.

– Morate nekoga uzeti, a uopće ne znate hoće li taj čovjek odgovarati. Tako da smo se mi okrenuli tim, ajmo reći klasičnim putevima, preko poznanstava, veza. Doći će mi dva konobara iz Bosne i Hercegovine, iz Zenice konkretno. Za njih pokušavam ishoditi ovu dozvolu i jednu kuharicu ću isto vjerojatno iz Bosne i Hercegovine dovesti – kaže Lulah Muhamed iz Orebića.

Stonski restorani većinom su otvoreni cijele godine, a u turističkoj sezoni trebaju više radnika.

– S našeg područja se nitko nije javio i natječaj je još otvoren. Nadamo se da ćemo se snaći. Svi u obitelji radimo cijelo vrijeme. Zasad radimo jednu smjenu do šestoga mjeseca. Od šestoga mjeseca vidjet ćemo, ako se nađe ekipa, produžit ćemo. Gostiju je sve više i više – ističe Sveto Pejić iz Stona.

Najviše se traži hotelsko osoblje, kuhari i konobari. Poslodavci priznaju – prednost imaju domaći, ali ako netko zna raditi – nije važno iz kojeg dijela svijeta dolazi.

Pročitajte još

DONACIJA VRIJEDNA GOTOVO 20 TISUĆA EURA Marija i Niko Primorac darivali Dom za starije Konavle

Dulist

Župan primio košarkašice ŽKK Ragusa

Dulist

Završenu prvu faza uređenja ceste Dubravka-Bani obišao župan Nikola Dobroslavić

Dulist