Županija

U Korčuli održana sjednica Otočnog partnerstva, sudjelovao i ministar Šime Erlić

U Korčuli održana sjednica Otočnog partnerstva, sudjelovao i ministar Šime Erlić

U hotelu Liburna u Korčuli održana je sjednica Otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije.

Uz članove radne skupine, sjednici su nazočili i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državna tajnica Spomenka Đurić, župan Nikola Dobroslavić te ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić.

Zamjenik župana Joško Cebalo, ujedno predsjednik Otočnog partnerstva, istaknuo je kako je, uz novi Zakon o otocima, uz redovite poticaje i ulaganja, proces izrade teritorijalnih strategija i posebna financijska omotnica namijenjena isključivo otocima, važan korak za daljnji napredak.

– Pred svima nama je jedan važan zadatak da u vrlo skorom vremenu usuglasimo i usvojimo strategiju razvoja naših otoka i na taj način usmjerimo i omogućimo ulaganja i njihov daljnji razvoj. Vjerujem da smo i mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na dobrom putu za povlačenje sredstava i ulaganja u one potrebe koje smo, i koje ćemo mi otočani, prepoznati kao bitne – kazao je Cebalo.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na konstantna ulaganja Županije u otoke i poluotok Pelješac.

– I s nacionalne razine imamo veliku podršku za razvoj projekata što je jako važno. Vjerujem u uspješan rad našeg otočnog partnerstva, kao i uspješnu provedbu svih daljnjih projekata – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ministar Šime Erlić ovom prilikom je naglasio kako je Republika Hrvatska jedna od rijetkih država koja ima poseban zakon isključivo za otoke.

– Analizirajući ulaganja u otoke na nacionalnoj razini, svjedočimo kako su ona iz godine u godinu sve veća. Te su, prema podacima iz 2021. ona bila rekordna, a vjerujemo da ćemo isto, nakon analiza, moći reći i za 2022. godinu. Posebna otočna omotnica i ovaj proces koji sve naše obalne županije sada prolaze, a koji se odnosi na izradu strategija su uistinu jedan novi pristup. Zajedno kreiramo ciljana područja ulaganja s vama, članovima otočnih partnerstva, s otočanima i to je uistinu jedna nova i jako dobra priča – naglasio je ministar.

Podsjetimo, Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, čine ga predstavnici jedinica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije, kroz izradu teritorijalne strategije, provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici. Na taj način izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice. Kroz izradu strategija odgovara se na mnoge specifične izazove otoka identificiranjem ključnih područja djelovanja te otvaranjem mogućnosti za provedbu ciljanih intervencija i rješavanje lokalnih potreba.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist