Hrvatska

Na kovanici od 2 eura stihovi ‘Himne slobodi’

Na sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavljen je dizajn hrvatskih kovanica eura i centa, a sjednicom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

-Na kovanicama eura i centa naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku. Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi – hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica – rekao je.

Šahovnica je kao elemnt hrvatskog grba određena kao element zajedničke podloge na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Na kovanici od dva eura bit će geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle. Na pet, dva i jednom centu naći će se službena kratica Republike Hrvatske ‘HR’ napisana na uglatoj glagoljici. Na kovanici od 2 eura, na obodu, bit će ugraviran stih iz Gundulićeve Himne slobode ‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo’.

Pročitajte još

POVEĆANJE Koliko će od utorka koštati benzin, dizel, a koliko pak plin?

Dulist

Napojnice postaju dio računa: ‘Ovakav tretman olakšat će način naplate karticama’

Dulist

Nastavite primati dječji doplatak u 2023., podnesite zahtjev do 1. ožujka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija