AktualnoUrednički izbor

Na kojem je mjestu Opća bolnica Dubrovnik na listi najboljih u Hrvatskoj?

Na kojem je mjestu Opća bolnica Dubrovnik na listi najboljih u Hrvatskoj?

Hrvatska liječnička komora predstavila je novi projekt Studija hrvatskog liječništva 2022. iz kojega su proizašle dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jedna prema kvaliteti upravljanja i druga prema uvjetima rada u 2022. godini. Na rang listi kvalitete upravljanja Opća bolnica Dubrovnik našla se na 29. mjestu, dok je na listi prema uvjetima rada na 27. mjestu, od ukupno 41. ustanove.
Inače, kako navode iz Hrvatske liječničke komore, studija je najveće do sada provedeno anketno istraživanje u kojem je ukupno sudjelovalo više od 5 tisuća liječnika – članova HLK-a koji su odgovarali na 100-tinjak pitanja, raspoređenih u četiri modula: uvjeti rada, kvaliteta upravljanja, edukacija i usklađenost poslovnog i privatnog života.
Autori ovog istraživanja su dvojica znanstvenika, stručnjaka za anketna istraživanja, izv.prof.dr.sc. Šime Smolić i izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin.
Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika. Na temelju odgovora na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada, definirana su dva kompozitna indeksa prema kojima su bolnice rangirane od najbolje do najlošije. Indeksi odražavaju nezadovoljstvo liječnika kvalitetom upravljanja i uvjetima rada. Niža vrijednost indeksa donosi više mjesto na rang-listi.
Studija je pokazala da po kvaliteti upravljanja prednjače manje i specijalne bolnice. Na prvih deset mjesta rang-liste kvalitete upravljanja nije se uspjela plasirati niti jedna velika klinička bolnica ili klinički bolnički centar. Najbolje plasirana velika bolnica (KBC ili KB) je KBC Rijeka, koja je tek na 12. mjestu. Velike bolnice nešto su bolje plasirane na rang-listi uvjeta rada gdje se KBC Zagreb smjestio na 9. mjesto.
-Zadovoljni smo visokim odazivom bolničkih liječnika (38 %) na anketu. Ovo je prvi pokušaj rangiranja ustanova u hrvatskom zdravstvu prema kvaliteti upravljanja. Rang-lista temelji se na stavovima nositelja zdravstvene skrbi – liječnika. Planiramo ovo istraživanje provoditi kao longitudinalno te ga ponavljati svake druge godine – ističe liječnik Ivan Raguž, voditelj ovog projekta i član Izvršnog odbora Komore.
Studija hrvatskog liječništva 2022. u odgovorima na pojedina pitanja jasno pokazuje kako su ključni problemi bolničkih liječnika premalo vremena za pacijenta i preveliko radno opterećenje, istovremeni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju liječnika, kao i loše upravljanje. Tako je npr. čak 58 posto bolničkih liječnika vrlo nezadovoljno vremenom koje ima na raspolaganju za pacijente, a ujedno često ili uvijek rade na više radilišta. Dok 29 posto liječnika uopće na poslu nema radnu sobu s računalom, njih 47 posto koji imaju radnu sobu s računalom prosječno ih dijele s još petero liječnika. Posebno je zabrinjavajuće da je čak 36 posto bolničkih liječnika u posljednjih 12 mjeseci bilo izloženo verbalnom vrijeđanju ili prijetnjama.
-Rezultati ovog velikog anketnog istraživanja Hrvatske liječničke komore pokazuju da, općenito govoreći, bolnički liječnici nisu zadovoljni niti kvalitetom upravljanja niti uvjetima rada u svojim bolnicama. O situaciji s upravljanjem najbolje govori činjenica da su liječnici kvalitetu upravljanja u ustrojstvenoj jedinici prosječno ocijenili s 4,7 na ljestvici od 0 do 10, što je školskim rječnikom tek za ocjenu dovoljan – dva. Načinom komunikacije ravnatelja nezadovoljno je čak 44 posto liječnika. Smatramo da postoji velik prostor za napredak i da su upravo kvaliteta upravljanja i uvjeti rada iznimno važni za odluku liječnika o odlasku iz hrvatskog javnog zdravstvenog sustava – istaknuo je doc.dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Izvor: HLK

Pročitajte još

O MARINU DRŽIĆU Četvrtaši OŠ Montovjerna slikali i učili o velikom piscu i komediografu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Anja Grabovac o glazbi, suradnji s Eugenom na pjesmi ‘Tišine’…

Maria Prkut