Aktualno

Na jednom mjestu domaće delicije i vina

Na jednom mjestu domaće delicije i vina

Dan ljute naranče u organizaciji Udruge DEŠA i Dubrovačka naranča te Festa od vina u organizaciji Feste Dubrovnik i Gospodarske i obrtničke komore,

ponudili su posjetiteljima u Luži brojne delicije s dubrovačkog područja. Cilj Dana ljute naranče je uveličati Festu svetoga Vlaha, i promovirati proizvode od ljute naranče kao što su marmelada, arancini, likeri, razni kolačići i torte.

– Ovo je treća godina da Deša i Dubrovačka naranča organiziraju Festu ljute naranče. Ove godine riječ je o Slatko-ljutoj manifestaciji, jer sve karakteristike naše ljute naranče smo iskoristili kako bismo napravili izvrsne proizvode, od torti, koje su pripremili dubrovački hoteli, preko kolača naših volonterki do raznih likera. Također smo iskoristili priliku kako bismo promovirali i stari način konzumiranja kamenica. Naime, limun je u Dubrovnik stigao u 15. stoljeću, a ljuta naranča već u 10. stoljeću, pa su se kamenice konzumirale upravo s ljutom narančom – ističe Jany Hansal i dodaje kako je prihod s ovogodišnje manifestacije namijenjen dubrovačkom Caritasu i to za obnovu prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja.

Festa od vina okupila je 25 vinara s dubrovačkog područja koji su došli prezentirat svoje proizvode.
– Drago mi je da je došlo oko 25 vinara od Konavala, Neretve, Pelješca do Korčule. Ovo je prva Festa od vina i drago nam je da smo je organizirali povodom Feste svetoga Vlaha. Prema reakcijama vinara vidim da su zadovoljni.

Jučer smo imali radionicu u hotelu More gdje smo ispričali priču sa somelierima i stručnjacima sa područja kuharstva o pripremanju domaće hrane i naših vina. Potvrda te priče postoji, i postoji potpuna opravdanost njihova sljubljivanja, a mi ulažemo određene napore da ova naša vina budu što zastupljenija na trpezama naših restorana i hotela. Htjeli bismo da se potrošnja domaćih vina povećava upravo na području naše županije.

Postoje uvjeti za to i dobra volja i hotelijera i ugostitelja, a danas ćemo u 14 sati imati prezentaciju i dodjeljivanje priznanja najuspješnijim pakovinama vina i najatraktivnijim vinskim kartama hotelijera odnosno ugostitelja – istaknuo je Nikola Kalafatović tajnik Obrtničke komore. S Festom od vina završava ovogodišnja Festa 2012. Dubrovnik, a prema riječima Slobodana Nana Vlašića, Festa od vina pun je pogodak, te ističe kako već razmišljaju da iduća Festa dobije međunarodni karakter:

– Razmišljamo da na idućoj Festi od vina, odnosno na jednom od dana, dovedemo vina iz regije i to Crne gore, Albanije, Hercegovine pa i s druge strane Jadrana – zaključio je Vlašić.  

Na svečanosti Feste od vina je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić, te pročelnik za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić. Obraćajući se nazočnima tijekom dodjele priznanja župan je naglasio kako će u ovoj godini Županija izdvojiti više proračunskih sredstava za vinare te kako će regionalna razvojna agencija DUNEA uskoro početi s projektom izrade Strategije vinarstva DNŽ.
 

 

Na Festi od Vina dodijeljena su priznanja vinarima za dizajn pakovine vina te priznanja ugostiteljima i hotelijerima za najkreativnije vinske karte. Prema odluci ocjenjivačkog suda Feste od vina nagrađeni su:

ZA DIZAJN PAKOVINE BIJELIH VINA
1. mjesto OPG BIRE za – Grk  2010.
Dizajn: SWAN STUDIO SAMOBOR
Dizajner: Mario Hlača
2. mjesto OPG ANITA KARAMAN za – Malvasija dubrovačka  2010.
Dizajn: STUDIO INTERNATIONAL ZAGREB
Dizajner: Boris Ljubičić
3. mjesto VINARSTVO PROVIĆ d.o.o. za – Chardonay 2010.

Dizajner: Vjekoslav Prović
POHVALA         
OPG MATO STRUJIĆ za – Pošip 2010.
Dizajn: ECONIK DESIGN STUDIO ZAGREB

Dizajner: Ana Nikolić – Baće
POHVALA
OPG MAJA CEBALO za – Grk  2010.
Dizajner: Tonka Lujanac Lumbarda
 
ZA DIZAJN PAKOVINE CRVENIH VINA
1. mjesto PZ DINGAČ za – Dingač 2008.
2. mjesto OPG MATO STRUJIĆ za – Caberne Sauvignon 2010.
Dizajn: ECONIK DESIGN STUDIO ZAGREB
Dizajner: Ana Nikolić – Baće
3. mjesto VINA MILIČIĆ d.o.o. za – Plavac Mali – Selekcija 2007.
Dizajner: Željko Plečko
 
POHVALA
Vinifera – Frano Miloš za – Stagnum Rose 2010.
Dizajn: STUDIO DOGAN ZAGREB
Dizajner: Nenad Dogan
 
POHVALA
OPG Grgurević za – Plavac Mali 2009.
Dizajn: PST DIZAJN ŠIBENIK
Dizajner: Domagoj Verović
 
ZA DIZAJN PAKOVINE PREDIKATNIH VINA
 
POHVALA
OPG ANITA KARAMAN za Prošek – Malvasija dubrovačka 2010.
Dizajn: STUDIO INTERNATIONAL ZAGREB
Dizajner: Boris Ljubičić
 
POHVALA
OPG MIHO ROZIĆ za – Mili – Plavac mali 2007.
Dizajner: Maro Krile
 
OCJENJIVANJE VINSKIH KARTI
 
1. mjesto TAVERNI MASLINA – HOTEL DUBROVNIK PALACE
2. mjesto Restaurantu NAUTIKA –  Dubrovnik
3. mjesto Restaurantu PRORA – Hotel Excelsior
 
POHVALA za kreativnost: Taverni Galija iz Cavtata.
 

 
 
 

 

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist