Kultura

NA IGRAMA Gitaristički recital Petrita Çekua s programom po mjeri Dvora

NA IGRAMA Gitaristički recital Petrita Çekua s programom po mjeri Dvora

Virtuozni gitarist i miljenik festivalske publike Petrit Çeku, nakon ranije održane gitarističke majstorske radionice u srpnju, vraća se na 72. Igre s recitalom u ponedjeljak, 23. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. Na programu osmišljenom baš za Dvor su djela Bacha, Mozarta i van Beethovena u prvom dijelu te Listeša, Barriosa i Ville-Lobosa u drugom dijelu programa.

Gitaristički virtuoz Petrit Çeku glazbeno se obrazovao u rodnom Prizrenu i Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji, usavršavajući se zatim kod legendarnog Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu u SAD-u. Ostvario je brojne nastupe diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji uglednih simfonijskih orkestara, a njegov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Redovito nastupa i sa Zagrebačkim solistima te kao član gitarskog trija Elogio, a osim rasporeda prepunog nastupima na svjetskim pozornicama, ovaj sjajni gitarist aktivan je i pedagoški, a mlade gitarističke nade obrazuje kroz radionice te na Sveučilištu za umjetnost u Grazu gdje predaje komornu glazbu.

Uz nadaleko hvaljeno izvođenje gitarističkog repertoara, Çeku je posvećen i obradi te prilagodbi djela ne-gitarističke klasične glazbene literature specifičnostima svojeg instrumenta. Neke od tih obrada na programu su ovog koncerta za koji je u intervjuu za Dubrovački vjesnik naglasio da je probran upravo za Dvor, gdje, kako kaže ovaj umjetnik, „gitara dobiva krila“. Petrit Çeku snimio je sve Suite za violončelo Johanna Sebastiana Bacha u obradi velikana hrvatske glazbe Valtera Dešpalja koji svojim dugogodišnjim radom obogaćuje gitarističke repertoare, a na programu njegova recitala na 72. Igrama upravo je jedna Dešpaljeva obrada Bachove Suite u d-molu s kojom će započeti glazbenu večer u Dvoru. Nakon nje u prvom dijelu programa slijede Fantazija br. 3 u e-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta koju je obradio sam Çeku, kao i 20. sonata za klavir u C-duru Ludwiga van Beethovena. Drugi dio večeri donosi Omaggio a Marko Ruždjak Gorana Listeša, skladbu koja je posvećena velikom hrvatskom skladatelju Marku Ruždjaku, a koju je Çeku praizveo na Osorskim glazbenim večerima prošle godine neposredno prije prerane smrti Gorana Listeša. Na programu su i La Catedral Agustina Barriosa koja će prema glazbenikovim riječima u Dvoru sjajno zvoniti te Suite populaire brésilienne Heitora Villa-Lobosa.

Ulaznice za posljednji ovosezonski festivalski koncert u atriju Kneževa dvora dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem platforme www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te pred Dvorom dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist