Grad

Na današnji dan umrla je pjesnikinja Cvijeta Zuzorić

Na današnji dan umrla je pjesnikinja Cvijeta Zuzorić

Na današnji dan, 1. prosinca 1648. godine, u Anconi je umrla hrvatska pjesnikinja, i do danas simbol renesansne i neprolazne ljepote – Cvijeta Zuzorić.

Cvijeti Zuzorić mnogi su glasoviti pjesnici, hrvatski i talijanski, posvećivali svoja djela – Dinko Zlatarić, Nikola Gučetić, Torquato Tasso… U moderno doba i Buco i Srđan ili pak veliki Luko Paljetak.

Udala se 1570. godine za bogatog plemića Bartolomea Pescionija koji je imenovan firentinskim veleposlanikom u Dubrovačkoj Republici. Bartolomeo Pescioni bavio se trgovinom i bankarstvom.

Po povratku u rodni grad pjesnikinja okuplja umjetnike na svom ladanjskom zdanju u Čibači gdje vode znanstvene rasprave i razgovore o umjetnosti, navode izvori o slavnoj Dubrovkinji, koja se suočavala i sa zavišću i ljubomorom. U njenu obranu stala je prva dubrovačka feministkinja, Mara Gundulić Gučetić.

Nakon odlaska iz Dubrovnika u Anconu Cvijeta se više nije vraćala u Dubrovnik, a muž joj je Bartolomeo umro 18. lipnja 1593. godine. Ona pak u Anconi na današnji dan daleke 1648. godine.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist