Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Rođen veliki dubrovački slikar, kolorist Antun Masle

blank

U Orašcu, upravo na današnji dan davne 1919. godine, rođen je jedan od velikana dubrovačkog i uopće hrvatskog slikarstva, Antun Masle. Prvi je put svoje radove izložio sa 18 godina na grupnoj izložbi u Splitu. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu vraća se u rodni kraj, te u Gradu radi u više srednjih škola kao professor likovnog odgoja. Isprva je njegov rad bio uvelike pod utjecajem ekspresionizma, da bi se 50-tih godina odvažio eksperimentirati i izgrađivati svoj prepoznatljiv izričaj.

Prvu samostalnu izložbu u Gradu je otvorio 1952. godine, da bi se već 3 godine kasnije predstavio zajedno s velikim prijateljem Đurom Pulitikom. Izlagali su skupa u zemlji i diljem svijeta. S Ivo Dulčićem ova dvojica slikara čine znameniti dubrovački koloristički ‘trolist’, koji je nadahnuće brojnim dubrovačkim, ali i slikarima uopće.

Masle nas je prerano napustio u 48. godini života, iza sebe ostavivši bogato slikarsko naslijeđe.

U Ulici Nikole Božidarevića 9, gdje je nekada bio Maslin atelje, postavljena mu je spomen ploča. Osnovna škola u rodnom mu Orašcu nosi njegovo ime, a 1997.godine otvorena je, kao izložbeni prostor Umjetničke galerije, Galerija Dulčić – Masle – Pulitika na Držićevoj poljani.

 

Pročitajte još

TRGOVCI PRIPREMAJU RASPRODAJE Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila…

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1928. Rođen Jugaš, olimpijac Nikola Trojanović

Dulist

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE ŽENA Besplatno predavanje o postpartumu

Dulist