Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Rođen veliki dubrovački slikar, kolorist Antun Masle

WEB Pozivnica 2019 14 12 Antun Masle

U Orašcu, upravo na današnji dan davne 1919. godine, rođen je jedan od velikana dubrovačkog i uopće hrvatskog slikarstva, Antun Masle. Prvi je put svoje radove izložio sa 18 godina na grupnoj izložbi u Splitu. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu vraća se u rodni kraj, te u Gradu radi u više srednjih škola kao professor likovnog odgoja. Isprva je njegov rad bio uvelike pod utjecajem ekspresionizma, da bi se 50-tih godina odvažio eksperimentirati i izgrađivati svoj prepoznatljiv izričaj.

Prvu samostalnu izložbu u Gradu je otvorio 1952. godine, da bi se već 3 godine kasnije predstavio zajedno s velikim prijateljem Đurom Pulitikom. Izlagali su skupa u zemlji i diljem svijeta. S Ivo Dulčićem ova dvojica slikara čine znameniti dubrovački koloristički ‘trolist’, koji je nadahnuće brojnim dubrovačkim, ali i slikarima uopće.

Masle nas je prerano napustio u 48. godini života, iza sebe ostavivši bogato slikarsko naslijeđe.

U Ulici Nikole Božidarevića 9, gdje je nekada bio Maslin atelje, postavljena mu je spomen ploča. Osnovna škola u rodnom mu Orašcu nosi njegovo ime, a 1997.godine otvorena je, kao izložbeni prostor Umjetničke galerije, Galerija Dulčić – Masle – Pulitika na Držićevoj poljani.

 

Pročitajte još

(FOTO) Dubrovčani na izletu u starobosanskom gradu Dubrovniku

Dulist

PAPA SVEĆENICIMA Ne držite propovijedi duže od 8 minuta da vam ljudi ne zaspu!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1810. Rođen veliki prirodoslovac Antun Drobac

Dulist