Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN, PRIJE 54 GODINE Teška prometna nesreća dubrovačkog tramvaja

dubrovacki muzeji

Na današnji dan 1970. godine, oko 9 sati dogodila se prometna nezgoda tramvaja br. 5. Kola su prometovala na relaciji Pile – Lapad, a u uporabi su bila od samoga početka, odnosno od 1910. kada je tramvaj pušten u redovito prometovanje, pišu Dubrovački muzeji.

Tramvaj je zbog starosti i dotrajalosti kolosijeka iskočio iz tračnica negdje na zavoju kod starog dubrovačkog rodilišta te se inercijom nastavio kretati niz današnju Ulicu branitelja Dubrovnika. Pri velikoj brzini probio je lijevi ogradni zid odmah do ulaza u staru gradsku jezgru i upao u park na Pilama. U nezgodi je poginula jedna osoba, dok ih je 14 ozlijeđeno.

O ukidanju tramvaja razmišljalo se još početkom 60-ih godina jer se smatralo kako tramvaj ne može odgovoriti potrebama masovnog turizma. U isto vrijeme širenje grada u novim stambenim zonama i s turističkim izvangradskim objektima, neminovno povlači za sobom i potrebu promjene prometnog sustava. Prometna je nezgoda samo dodatno ubrzala ukidanje tramvaja, a s druge strane potakla razvijanje autobusnog prometa. Tramvajski je promet u potpunosti obustavljen 20. ožujka 1970. godine.

Kustos Dino Lokas, voditelj Kulturno-povijesnog muzeja

Naslovna foto: Razglednica iz Zbirke razglednica Kulturno – povijesnog muzeja

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist