Grad

Na današnji dan preminuo je veliki Ivo Dulčić

Na današnji dan preminuo je veliki Ivo Dulčić

Na današnji dan, 2. ožujka 1975. godine, u Zagrebu je umro veliki dubrovački slikar Ivo Dulčić, s Đurom Pulitikom i Antunom Maslom začetnik takozvane šarene škole, poznatije pod pojmom dubrovački koloristi.

Ivo Dulčić umjetnik je koji je ostvario veliki opus od niza pejzaža, urbanih motiva, portreta, a okušao se s podjednakim uspjehom u brojnim tehnikama: akvarelu, gvašu, ulju, fresko-tehnici i mozaiku.

Nakon privatnih poduka u domu povjesničara umjetnosti Koste Strajnića, te studija prava na Sveučilištu u Beogradu, 1941. godine upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pred kraj studija, zbog oporbe socrealističkoj dogmi i praksi, sukobljava se s profesorima, te napušta Akademiju i vraća se u Dubrovnik. Sljedeće godine vodi slikarsku školu u Florinom domu u Lapadu, a 1948. godine prvi put izlaže. Od 1955. godine do smrti 1975. godine živi u Dubrovniku i Zagrebu, intenzivno slika i izlaže.

U Dulčićevim urbanim prikazima i pejzažima, motiv se gotovo gubi u vibrirajućoj, koloristički zasićenoj plohi, iako umjetnik nikada u potpunosti ne napušta figuraciju. Njegove portrete karakterizira spoj oštrog intelekta, sposobnost empatije i istodobno psihološko seciranju prikazane osobe čistim likovnim sredstvima. Veliki dio Dulčićeva opusa čine djela sakralne tematike koja je realizirao u crkvama i samostanima u Hrvatskoj i izvan nje, katkada i u monumentalnim dimenzijama. Koristeći fresko-tehniku, mozaike i vitraje, intenzivnim bojama i hrabro stiliziranim oblicima, Dulčić bitno modernizira hrvatsko sakralno slikarstvo.

Izvor: Gradoplov/UGD

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist