Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 2005. Umro počasni građanin Dubrovnika, papa Ivan Pavao II.

NA DANAŠNJI DAN 2005. Umro počasni građanin Dubrovnika, papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan 2005. godine preminuo je papa Ivan Pavao II, počasni građanin Grada Dubrovnika. Pravog imena Karol Józef Wojtyla, rođen je 18. svibnja 1920. godine. Papa Ivan Pavao II. izabran je 1978. godine i bio je Sveti Otac 27 godina. Zvali su ga Papom Putnikom jer je obišao cijeli svijet, a triput je posjetio i Hrvatsku.

U povijesti Hrvatske ostati će posebno upamćen po njegovoj potpori Lijepoj našoj u njenim najtežim vremenima. Prvi put u Hrvatsku je doputovao 1994. kao ‘hodočasnik pomirenja’ te uputio poziv na pomirenje i mir. Drugi put u Hrvatsku je stigao 1998. i tom prigodom posjetio Mariji Bistrici, Solinu i Splitu, a 2003. bio je u Dubrovniku, Osijeku, Zadru, Đakovu i Rijeci.

Tijekom trećeg pastoralnog posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, 6. lipnja 2003. godine, Sveti Otac je boravio u Dubrovniku. Vozio se papamobilom na Stradunu, a u luci Gruž pred 60.000 ljudi služio je svečanu svetu misu. Tom prigodom papa Ivan Pavao II. istaknuo je: ‘S radošću dođoh u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra’.

Sveti Otac Ivan Pavao II. počasni je građanin Grada Dubrovnika. Na audijenciji u Vatikanu 2004. tadašnja gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica Svetom Ocu uručila je povelju počasnog građanina kojim ga je Gradsko vijeće proglasilo na svečanoj sjednici iste godine.

Umro je 2. travnja 2005. godine. Njegov nasljednik, sada već bivši papa Benedikt XVI., 2011. proglasio ga je blaženim, a krajem travnja 2014. papa Franjo proglasio ga je svetim.

 

Foto Arhiva

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist