Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 2005. Umro jedan od najvažnijih povjesničara hrvatskog pomorstva Josip Luetić

Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeca 4

U Dubrovačkom primorju, u selu Ošlje, 2. ožujka 1920. godine je rođen jedan od najznačajnijh povjesničara hrvatskog pomorstva uopće – Josip (Jozo) Luetić. Nakon školovanja u Gradu odlazi u Zagreb gdje studira ekonomiju, međutim zbog sudjelovanja u pokretu otpora Talijani ga zatvaraju. Tek nakon rata nastavlja obrazovanje. U Rijeci diplomira Višu pomorsku školu te u Zadru studira povijest. 1948. godine vraća se u Dubrovnik gdje preuzima vođenje Pomorskog muzeja koji postaje Zavod HAZU za povijesna istraživanja pomorstva južne Dalmacije.
Luetić je svoj istraživački rad posvetio pomorstvu Dubrovačke Republike, povijesti i kulturnoj povijesti međunarodnog brodarstva. Sastavio je kartoteku pomoraca i kapetana 17. i 18. stoljeća. Proučavao je i dubrovačke konzulate kao i slikare koji su oslikavali brodove.
Objavljivao je u brojnim domaćim i međunarodnim časopisima. Napisao je knjige: O pomorstvu dubrovačke republike u XVI stoljeću (1955.) i Pomorstvo Dubrovačke republike u XVII stoljeću (1964.).
Luetić je umro u Dubrovniku 16. veljače 2005. u 85. godini života.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Elena Čupić: ‘Volim vjerovati kako je Pariz zapravo izabrao mene’

Nora Di Leo

POTREBNA JE SAMO VOLJA I VRIJEME Dom Maslina traži volontere

Dulist

RONILAČKA AKCIJA ČIŠĆENJA U podmorju Velikog Zatona izvučeno gotovo 400 kilograma otpada!

Dulist