Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1983. Papa proglasio svetim zaštitnika naše županije Leopolda Bogdana Mandića

Papa Ivana Pavao II. 16. listopada 1983. godine proglasio je Leopolda Bogdana Mandića svetim. Bogdan Mandić tako je postao drugi kanonizirani hrvatski svetac Rimo-katoličke crkve. Prvi je mučenik iz Šibenika sveti Nikola Tavelić. Zaštitnik je Dubrovačko – neretvanske županije od ožujka 1996. godine kada je tu odluku donijela Županijska skupština.
Sveti Leopold rođen je kao 12. dijete u hrvatskoj obitelji u Herceg Novom. Kršten je kao Bogdan, a po ulasku u kapucine promijenio je ime u Leopold. Preci su mu podrijetlom iz zaselka Mandići kraj Omiša. Njegov je pradjed Nikola došao u Herceg Novi gdje se i oženio. Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih. Bio je poglavar samostana u Zadru, a većinu je života proveo u Padovi u kapucinskom samostanu Sv. Križa. Tamo je sv. Lepold do svoje smrti 30. srpnja 1942. godine živio i djelovao kao ispovjednik. Bio je odgojitelj studenata filozofije i profesor patrologije, a u obližnjoj Veneziji je jednom tjedno poučavao kapucine hrvatskome.U Padovi je izgrađeno i njegovo svetište u kojemu je sahranjen.
Sveti Leopold Bogdan Mandić 2020. godine je proglašen katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma, od kojeg je i sam preminuo.

Foto: Wikipedia

 

Pročitajte još

DOBRE VIJESTI Klizalište u Uvali počinje s radom danas u 15 sati!

Dulist

MA BRAVO! Sven Dragobratović izradio Pelješki most od 30 tisuća kockica

Dulist

Pridružite se besplatnim radionicama izrade Betlehemskih jaslica

Dulist