Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođena etnologinja Katica Benc-Bošković

katica benc boskovic

Rođena u Čilipima 9. ožujka 1927. Katica Benc-Bošković od malena je bila zaljubljenica u svoj rodni kraj a tu je ljubav kasnije prenijela na svoju edukaciju, potom i posao. Naime, diplomirala je etnologiju 1952. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, doktorirala 1980. na Filozofskom fakultetu u Beogradu s temom ‘Etnološke karakteristike tekstilnog rukotvorstva u Konavlima’.
Od 1954. je radila kao kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu za koji je prikupila vrijedan etnografski materijal, naročito iz svojih Konavala i organizirala i postavila više izložbi. Naročito je proučavala narodne nošnje, tekstilno rukotvorstvo, pokladne običaje, napose maske i svadbene običaje Konavala ali i drugih dijelova Hrvatske.
Najveći je doprinos dala osnivanju Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima. Katica je, naime, osmislila trajno i profesionalno rješenje izložbenog postava i izvršila stručni odabir građe. Zanimljivo, Katica Benc-Bošković rođena je u neposrednoj blizini Zavičajne kuće pa je i bila uz nju posebno emotivno vezana.
Umrla je u Zagrebu 29. lipnja 2006. u 79. godini života.
Foto: MIGK

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist