Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1893. Umro dubrovački biskup, književnik Mato Vodopić

mato vodopic web

Rođen je u Dubrovniku 13. prosinca 1816. godine. Nakon studija filozofije i teologije u Zadru vraća se u rodni grad. Bio je prelat Katoličke crkve koji je 11 godina, od 1882. do 1893., služio kao biskup dubrovački.
Bavio se prirodoslovljem ali ipak je ostao najpoznatiji kao književnik. Objavljivao je u više časopisa među kojima najviše u ‘Slovincu’. Najpoznatije njegovo djelo, često izvođeno na Dubrovačkim ljetnim igrama, je ‘Tužna Jele’. Roman po istinitom događaju ‘Marija Konavoka’ objavljivao je u dijelovima pa ga za života nije dovršio. To su kasnije napravili njegov brat Niko, Juraj Carić i Marcel Kušar. Nije dovršio ni djelo ‘Na deborskijem razvalinam’, objavljeno 1881. Poznata je i njegova romantična poema ‘Robinjica’.
Mato Vodopić smatra se jednim od prvih hrvatskih književnika koji se po tematici i stilu približio realizmu. Družio se sa svojim poznatim suvremenicima u kući Pucić koja je slovila za okupljalište dubrovačkih intelektualaca. Tu su navraćali: Antun Kaznačić, Ivan August Kaznačić, Antun Pasko Kazali, Mato Natali, Pero Marinović, Ivo Vojnović, Frano Supilo i drugi.
Mato Vodopić je umro 13. ožujka 1893. u rodnom gradu u 77. godini života.

Foto: Wikipedia

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist