Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1626. Umro znameniti matematičar i fizičar Marin Getaldić

NA DANAŠNJI DAN 1626. Umro znameniti matematičar i fizičar Marin Getaldić

Na ulaznim vratima njegova imanja na Pločama i danas stoji natpis: “Budite daleko, zavisti, svađe, taštine, brige! Mir i spokoj krase pećine, pervoje, hridi.”
Jedan od najpoznatijih Dubrovčana, u ondašnje vrijeme naširoko cijenjen genijalni matematičar i fizičar Marin Getaldić, rođen je u Dubrovniku 2. listopada 1568. godine. Nakon osnovne naobrazbe u rodnom gradu i to kod franjevaca kreću njegova putovanja po Europi gdje stječe znanje od svjetskih velikana znanstvene misli, između kojih i Galiea Galileja koji je, kao što znamo, život skončao na lomači jer je tvrdio da je Zemlja okrugla. U Grad se vraća 1603. godine i veliki dio svoga vremena provodi u Betinoj špilji izvodeći pokuse s paraboličnim zrcalima. Brojna otkrića na polju prirodnih znanosti koja je objavio u svojim radovima učinila su ga jednim od najvećih naučenjaka svoga vremena. Uz znanstveni rad, koji uključuje i astronomska istraživanja i vrijedne spoznaje, obavljao je i brojne poslove za Dubrovačku Republiku. Bio je, između ostaloga, član Velikoga vijeća i diplomat.
Supruga mu je poticala iz ugledne dubrovačke plemićke obitelji Sorkočević. S njom je imao tri kćeri: Anicu, Franicu i Mariju. Po rođenju najmlađe kćeri žena Marija mu umire i ta ga tragedija ostavlja duboko utučenim i nesretnim. I sam nije bio najboljeg zdravstvenog stanja. Umro je u Dubrovniku 8. travnja 1626. u 58. godini života.

NA DANAŠNJI DAN 1626. Umro znameniti matematičar i fizičar Marin Getaldić

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1911. Rođen slikar, kipar i arhitekt Josip (Beppe) Colonna

Dulist

IZ ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA POZIVAJU Ponesite bubice doma i okušajte se u uzgoju!

Dulist

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist