Kultura

NA BADNJAK Online predavanje skladatelja i dirigenta Krešimira Magdića

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, skladatelj i dirigent Krešimir Magdić održao je, 14. prosinca 2020. u Saloči od zrcala, predavanje pod naslovom ‘Kolendarski puti’. Pri tome je govorio i o kolendama i božićnim pjesmama koje je obradio u svojoj knjizi ‘U sej vr’jeme godišta’. Predavanje je snimljeno i bit će objavljeno na YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica u četvrtak, 24. prosinca 2020., u 10 sati. Predavanje možete pratiti ovdje.

Kolende su običaj glazbeno-kulturnog obilježavanja sakralnih blagdana u priobalju, ali u Dalmaciji su manje poznate i kao književna vrsta u hrvatskoj književnosti ranije i kasnije dobi.  Magdić je govorio o obredu kolendavanja koji se od 13. stoljeća bilježi u Dubrovniku. Od prvoga dubrovačkog statuta, pa sve do danas neprekidno se održava taj kolendarski običaj. On nije jedinstven niti poseban samo za naš kraj i Hrvatsku, već i ostali svijet gdje  je kršćanstvo zaživjelo. Međutim, kako kaže gospar Magdić, u našem podneblju je vrlo specifičan jer se kolendavanje i ‘kolendanje’, po dubrovački, vrši po melodijama i s tekstovima koji su vrlo inventivni i različiti od mjesta do mjesta. Jedino u užem dubrovačkom kraju postoji melodija koja je od 19. stoljeća do danas identična s malim inačicama i varijantama.

Magdić je u doticaj s kolendama došao u najranijem djetinjstvu kad se preselio iz Zagreba u Dubrovnik na Gornji kono, gdje se zajedno s djecom Konala susreo s običajima kolendavanja te je rano počeo svirati violinu. Istaknuo je kako to tada još nije bio običaj svjetovne naravi, jer u to vrijeme taj je običaj bio usko vezan uz blagdane Božića i Nove godine. Magdićevo prvo pisanje aranžmana bilo je 70-tih godina kad je dobio priliku na poziv HRT-a nastupati s klapom Maestral, a proglašeni su i pobjednicima na Omiškom festivalu. Tada su zajedno s Ibricom Jusićem zapjevali dubrovačku kolendu.

Krešimir Magdić, rođen u Zagrebu 1952. godine, 1960. seli se s obitelji u Dubrovnik gdje nakon završene Srednje i Više pomorske škole stiče stručni naziv inženjera pomorsko-nautičke struke, usporedno s navedenim izučava violinu u klasi prof. Žarka Grega u Umjetničkom školi Luke Sorkočevića, a potom završava prvi stupanj i apsolvira drugi stupanj studija Violine i glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdravka Cobenzla. Od 1978. do 1993. ravna glazbenim sekcijama Folklornog ansambla Linđo u Dubrovniku. Od 1994. stalno je zaposlen na radnom mjestu viola-tutti u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, te narednih desetak godina honorarno obnaša posao urednika narodne glazbe na Hrvatskom radiju. Od 1994. godine dirigent je tamburaškog zbora na svečanim božićnim bogoslužjima u dubrovačkoj crkvi Svih Svetih – „Domino“. Osnivač je i voditelj klapa „Maestral“ (1969. – 1978.), Linđo „N“, (od 1978. – 2010.) te Ansambla za hrvatsku ranu glazbu „Cappella Ragusina“ (od 1983. – 2010.). Aktualni je glazbeni voditelj klapa „Oštro“ (od 2004.) i „Subrenum“ (od 2009.). Pristuan je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i dobitnik brojnih festivalskih nagrada. Član je više strukovnih udruga i društava i dobitnik više strukovnih i društvenih priznanja. Za svoj cjelokupni rad Krešimir Magdić je 2008. godine odlikovan „Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića“.

Pročitajte još

IVANA JELAČA O PROJEKTU MUZA KOJI VRAĆA U ŽIVOT DUBROVAČKE LJETNIKOVCE: Kreativni proces trajao je punih godinu dana i doveo nas je do neočekivanog

Dulist

‘Služavke i gospođe’ Milana Milišića u Lerovom ‘Čitanju Grada’

Dulist

‘BUKOVAC IZ TAMNE KOMORE’ Izloženo 80 fotografija iz bogate zbirke znamenitog slikara

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija