Kultura

Dubrovačka zbirka Cristiana Pambianchija bit će izložena u milanskoj Nacionalnoj biblioteci Braidense

Dubrovačka zbirka Cristiana Pambianchija bit će izložena u milanskoj Nacionalnoj biblioteci Braidense

Kako prenosi ugledni talijanski dnevnik Corriere della sera izložba koja predstavlja najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u izboru autorice izložbe povjesničarke književnosti izv. prof. dr.sc. Katje Bakija trebala bi se održati u u Nacionalnoj biblioteci Braidense u Milanu, čija je ravnateljica Maria Goffredo, u razdoblju od 22. srpnja do 7. kolovoza 2021.
Naime, ravnatelj jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Milanu i Italiji, ustanove Pinacoteca di Brera, James Bradburne, predstavio je njihov program za 2021. godinu koja slavi 200. obljetnicu Napoleonove smrti i 700. godišnjicu Danteove smrti. Uz te značajne obljetnice istaknuto mjesto pripalo je i projektu ‘Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić’, koji je ostvaren u Lazaretima od 30. siječnja do 25. veljače 2020. Organizatori su bili Grad Dubrovnik i Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
Kako doznajemo iz ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Doma Marina Držića koji je nositelj projekta, neizmjerno su sretni i ponosni što je ovaj međunarodni projekt uvršten u godišnji program ugledne ustanove Pinacoteca di Brera iz Milana za 2021. godinu. Na simboličan datum ove izazovne godine, 21. 12. – zimski solsticij, najmračniji dan koji prethodi polaganom povratku svijetlosti, ravnatelj ustanove Pinacoteca di Brera, James Bradburne, predstavio je program za 2021. godinu koja slavi dvije obljetnice koje imaju istaknuto mjesto u europskom kulturnom kontekstu, a u njemu je svoje mjesto našao i naš projekt koji predstavlja hrvatsku književnost i kulturu na europskom zemljovidu.
Riječ je o izboru 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu. Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme.
Cristiano Pambianchi, odvjetnik i bibliofil iz Milana, ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Grada Dubrovnika zaslužan je za niz kulturnih inicijativa s ciljem promocije kulture, baštine, i povijesti Dubrovnika i Republike Hrvatske te je u sinergiji hrvatskih i talijanskih institucija, Grada Dubrovnika i brojnih prijatelja iz Milana, dao nemjerljivi doprinos u ostvarenju projekata koji su u Hrvatskoj i Italiji ostavili trajne tragove i dodatni je zalog za buduće mostove između dva grada, Dubrovnika i Milana i dvije susjedne i prijateljske zemlje, Italije i Hrvatske.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist