Kultura

ZA MALE KALAFATE Otvoren još jedan dječji kutak u Dubrovačkim muzejima

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala u Pomorskom muzeju otvoren je dječji kutak za najmlađe posjetitelje u čijem je središtu interaktivna drvena konstrukcija polumodela dubrovačke karake, odnosno krmeno nadgrađe koje se nazivalo ‘kasar’.

Majstor kalafat – brodograditelj modela je preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić, koji je vlastoručno izradio cijelu konstrukciju. Posebna pozornost posvećena je detaljima koji krase kutak. U radionici je ručno napravljena i ostala oprema: stol u formi gajete (tradicionalne ribarske brodice na jadranskoj obali), stolice u obliku kutija za čuvanje brodogradilišnog alata, a prema originalnim kutijama iz 19. stoljeća iz fundusa Muzeja, drveni magneti s raznim tipovima dubrovačkih jedrenjaka.

Polumodel karake je interaktivan pa se mali pomorci mogu na nju popeti, upravljati kormilom, podizati i spuštati zastavu sv. Vlaha, koja se u prošlosti vijorila na vrhu glavnog ili krmenog jarbola i pod kojom su slobodno plovili svi dubrovački brodovi po svjetskim morima. Najmlađi posjetitelji dubrovačkog Pomorskog muzeja na trenutak mogu postati i kalafati, odnosno majstori šuperači i okušati se u umetanju stupe u prostor između oplate broda.

– U dječjem kutku mogu se prelistati i edukativna izdanja pedagoškog odjela Dubrovačkih muzeja napravljena za Pomorski muzej te se poigrati uz pomoć različitih didaktičkih materijala. Ovo je prva faza realizacije kutka za djecu, a u sljedećoj su godini planirani i dodatni sadržaji – istaknula je voditeljica Pomorskoga muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić.

Karaka je tip velikog trgovačkog jedrenjaka koji se na dubrovačkim brodogradilištima gradio od 15. do 17. stoljeća. Pred kraj 16. stoljeća dubrovačka karaka bila je među najvećim tadašnjim brodovima na svijetu. Tijekom 15. stoljeća karake su plovile po cijelom Sredozemlju, a već početkom 16. stoljeća čak i do engleskih luka, gdje su prevozile kretsko vino i ostale mediteranske proizvode.

Pročitajte još

Volite knjige? Dođite na buvljak u Dubrovačke knjižnice ili vratite omiljeno štivo bez plaćanja zakasnine

Dulist

Ivona Michl vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja?

Dulist

PRIKAZAT ĆE VRIJEDNU ZBIRKU ‘Bukovac iz tamne komore’ u Muzejima i galerijama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija