Zanimljivosti

Muškarci, sretan vam vaš dan!

Muškarci, sretan vam vaš dan!

Danas je Međunarodni dan muškaraca, godišnji međunarodni događaj kojim se obilježava među ostalim, rodna ravnoteža među spolovima.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. studenoga u preko 50 država uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Države, Singapur, Maltu, Ujedinjenu Kraljevinu, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Grenadu i Italiju, a globalna potpora za proslavu je široka.

Inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj je dan s popratnim zbivanjima stekao potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist