Hrvatska

Mrak Taritaš: I stanovi manji od 50 m2 moraju se certificirati!

Anka Mrak Taritaš

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je danas konferencija za novinare o novinama koje je Zakon o gradnji unio u područje energetskog certificiranja zgrada.

Na konferenciji su sudjelovali ,uz ministricu Anku Mrak Taritaš, zamjenik ministrice Željko Uhlir i načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u graditeljstvu Nada Marđetko-Škoro.

Na samom početku ministrica je objasnila na koje se zgrade odnosi obveza energetskog certificiranja, a to su prvenstveno svi grijani prostori namijenjeni boravku ljudi. Certifikat se ne izrađuje za zgrade u gradnji, ruševine, za pomoćne zgrade, za poljoprivredne, industrijske zgrade itd. Zabune su nastale oko pitanja prostora većih odnosno manjih od 50 m2. Ministrica je rastumačila da u hrvatskom zakonodavstvu do 1. siječnja 2014. nije bila propisana obveza izrade energetskog certifikata za grijane prostore koji su površinom manji od 50 m2.

Budući da Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada propisuje da se od izrade energetskog certifikata  mogu osloboditi jedino zgrade čija je ukupna korisna površina manja od 50 m2 i hrvatsko se zakonodavstvo moralo prilagoditi toj odredbi. To znači da je od 1.1.2014. za stan bilo koje površine potreban certifikat. Oslobođene mogu biti jedino samostalne zgrade koje su ukupnom korisnom površinom manje od 50 m2.

Preporuka je da se izradi energetski certifikat za cijelu zgradu jer je to financijski isplativije, a njegova se izrada može financirati iz pričuve. Certifikat vrijedi 10 godina i velika je vjerojatnost da će zatrebati mnogim vlasnicima stanova. On je, osim prilikom prodaje i oglašavanja potreban i kao podloga kod prijave na natječaje za subvenciju izrade fasada, uvođenja novog sustava grijanja i hlađenja itd.

Pitanje novčanih kazni pobudilo je veliki interes, ali je važno istaknuti da su sankcije bile propisane i prijašnjim propisima, ali samo za vlasnike zgrada i mogle su iznositi i do 100 tisuća kuna. One su novim Zakonom smanjene, najviša je moguća kazna sada 30 tisuća kuna, ali je uvedena i mogućnost sankcije posrednika odnosno agencije. Ali ni to nije nova tema jer je još u srpnju prošle godine Ministarstvo obavijestilo Hrvatsku gospodarsku komoru koje su nove obveze pred posrednicima u prometu nekretninama i zamolilo da ih Komora o svemu obavijesti što je prema informacijama iz Komore i učinjeno.

Ministarstvo ima evidenciju o svakom izdanom energetskom certifikatu u Hrvatskoj. Svaki certifikat ima svoj kodni broj i točno navedenu zgradu odnosno posebni dio za koji je izdan. Budući da su primijećene zloporabe u smislu da se certifikat kopira i koristi za zgradu za koju nije izdan, ističemo da je ove zlouporabe vrlo lako otkriti i da će se one sankcionirati.

Ministrica je istaknula da su pitanja izgradnje sustava praćenja potrošnje energije i njenog racionalnog korištenja na vrlo visokoj cijeni u Europskoj uniji. Taj se sustav stalno usavršava i dorađuje te je s tim u vezi i najavila da će se kroz dogledno vrijeme on proširiti i na obvezu evidentiranja ispuštanja CO2. Energetski certifikati koji će biti izdani do tada moći će se dopuniti novim elementima. Isto je tako važno imati u vidu da će za samo dvije godine isteći rok u kojem je potrebno pribaviti energetske certifikate za zgrade koje se iznajmljuju, daju u najam odnosno na leasing. Ministarstvo stoga poziva sve vlasnike zgrada koji se bave tom djelatnošću da se na vrijeme pripreme kako ne bi nespremni dočekali 1. siječnja 2016. godine.

Europska unija ima propisane kazne za zemlje članice koje se ne pridržavaju europske pravne stečevine. U slučaju neusklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa europskom pravnom stečevinom ta kazna iznosi 25 tisuća eura dnevno do usklađenja.

Na kraju je ministrica istaknula da je energetski certifikat važan izvor informacija za samog vlasnika kako bi znao koliko energije troši njegova zgrada i mogao potrošnju energije kontrolirati i po mogućnosti smanjivati, a isto tako i potencijalnom kupcu kako bi se mogao na temelju korisnih i točnih informacija odlučiti za odgovarajuću nekretninu. Radi se u svakom slučaju o korisnom dokumentu kojeg je bolje imati nego plaćati kaznu.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist