Grad

Može li izbjeglička kriza rastjerati goste?

Može li izbjeglička kriza rastjerati goste?

U jeku izbjegličke krize koja traje već danima, Hrvatska pa tako i Dubrovnik ušli su u postsezonu. Gosti uživaju u babljem ljetu, svi se nadaju rekordnim rezultatima i u rujnu, vrijeme nam ide na ruku… No s obzirom kako je turizam, od kojeg Dubrovnik isljučivo živi, osjetljiva grana privrede koju može u vrlo kratkom roku omesti ne samo izbjeglička kriza već i kišni oblaci, zanimalo nas je je li izvanredno stanje u Hrvatskoj sa zatvorenim graničnim prijelazima i 30 tisuća izbjeglica u tranzitu utjecalo na buduće dolaske dragih nam gostiju. Jesu li zabilježena otkazivanja rezervacija, ima li upita zabrinutih gostiju koji bi tek trebali stići na svoj odmor u Dubrovnik i okolicu, pitanja su koja smo postavili turističkim djelatnicima. I dok nam svi redom odgovaraju kako ne da nije bilo otkazivanja rezervacija već ni upita o trenutnom stanju u Hrvatskoj, jedan privatni iznajmljivač s kojim smo kontaktirali susreo se sa sasvim drukčijom situacijom. Naime, kroz dva tjedna trebao bi primiti goste iz daleke Kine. Pa iako nisu otkazali svoju rezervaciju, svakodnevno se raspituju za stanje u Hrvatskoj.
– Čuli smo da je više od 10 tisuća izbjeglica iz Sirije zapelo u Hrvatskoj. Možete li mi reći kakva je trenutna situacija? Gdje su izbjeglice uglavnom smještene, kako bismo izbjegli ta mjesta i gradove ako je potrebno. Utječe li to na svakodnevni život lokalnog stanovništva… – samo su neka od pitanja zabrinutih kineskih gostiju koji bi se za dva tjedna trebali odmarati u Dubrovniku. Vjerujemo kako ovaj privatni iznajmljivač nije jedini u Dubrovniku koji se susreo s ovakvim upitima. Ali…

Nitko ne otkazuje odmor u gradu
Pitanja smo uputili i Jadranskim luksuznim hotelima.
– U hotelima tvrtke Jadranski luksuzni hoteli nije bilo otkazivanja rezervacija gostiju niti ikakvih upita vezano za izbjegličku krizu u Europi – kratko je odgovorila Zrinka Marinović, PR menadžer grupacije.

Članak u cjelosti pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist