Kultura

Mozartov Cosi fan tutte odzvanjao Gradom

Mozartov Cosi fan tutte odzvanjao Gradom

Nakon dugo godina, program ovogodišnjih 64. Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je Mozartovom komičnom operom Così fan tutte. Opera je izvedena povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a ostvarena je u suradnji fondacije Music Without Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.

Riječ je o komičnoj operi u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ako im se ukaže druga prilika. Stoga se oni prerušavaju i pokušavaju osvojiti djevojke i to svaki zaručnicu onog drugog. Od histerične i nestalne Dorabelle do postojane i promišljene Fiordiligi rastvara se bogata glazbena lepeza recitativa, arija i ansambala, koji nas upućuju u to da se radi o igri života u kojoj svi polažemo ulog, da bi se, i kad izgubimo u toj igri, naučili smijati vlastitoj ludosti.

Iako je opera izvorno smještena u Napulj 18. stoljeća, poznata redateljica Sally Burgess, osuvremenila je i smjestila u današnje vrijeme Dubrovnika, možda tek malo u budućnosti. Radnja je smještena u jedan od luksuznih dubrovačkih hotela, a kao mjesti idealno za nju odabran je park Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Scenografiju je osmislio ugledni svjetski arhitekt i scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala priznata modna dizajnerica Matija Vuica. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je  dirigent Oliver Gilmour, a uz hrvatske soliste Giorgia Surjana, Nikolinu Pinko i Matiju Meića nastupaju Tzvetana Bandalovska, Sian Cameron, Kamelia Kader, Nicolas Darmanin, José Muñiz, Lucas Somoza Osterc, Ingrid Vetlesen, Galina Averina i Peter Martinčič, solisti iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Mexica, Slovenije i Malte, odabrani na audicijama održanim u Stuttgartu, Zagrebu i Londonu.

A da je povratak opere na Ljetne igre više nego dobrodošlo, najbolje svjedoči odaziv publike na premijernu izvedbu  u parku Umjetničke škole koji je bio dupkom pun.
 

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist