Županija

Mostovci traže brisanje golfa na Srđu iz Prostornog plana, ali i ukidanje statusa počasnog građanina Mesiću

Mostovci traže brisanje golfa na Srđu iz Prostornog plana, ali i ukidanje statusa počasnog građanina Mesiću

Klub vijećnika Mosta u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije traži brisanje obuhvata golfa na Srđu iz Prostornog plana Dubrovačko-neretavsnke županije, ali i ukidanje statusa počasnog građanina županije Stjepanu Mesiću!

Naime, kako navode u priopćenju za medije, prije dva dana uputili su predsjednici Županijske skupštine Terezini Orlić dva prijedloga za iduću sjednicu ovog županijskog predstavničkog tijela.
-Predlažemo da vijećnici, sukladno Statutu i Poslovniku, donesu Odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima bi se iz njega brisao obuhvat ‘Golfa na Srđu’. Podsjećamo da je ‘Golf na Srđu’ u Prostorni plan unesen 2006. godine odlukom tadašnjega povjerenika Županije Želimira Bosnića. Svih ovih godina vijećnici nisu imali mogućnost raspraviti i donijeti odluku o tom kontroverznom i štetnom investicijsko-građevinskom projektu. U više su navrata oporbeni vijećnici pozivali župana Dobroslavića da pokrene proceduru brisanja ‘Golfa na Srđu’ iz Prostornog plana, no on se uvijek pravdao mogućim investitorovim tužbama i zahtjevima za velikim financijskim naknadama. Nakon odluke arbitražnog suda od 23. svibnja 2023. očito je da takva opravdanja padaju u vodu te pozivamo predsjednicu Skupštine da već za iduću, 14. sjednicu uvrsti prijedlog Odluke o brisanju ‘Golfa na Srđu’ iz Prostornog plana DNŽ – poručuju Mostovi županijski vijećnici.
U prijedlogu druge točke predlažu pak da se bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću ukine status Počasnoga građanina Dubrovačko-neretvanske županije.
-U arbitražnom postupku u kojem je projektna tvrtka – investitor ‘Razvoj Golf’ tužio Republiku Hrvatsku, Stjepan Mesić pojavljuje se kao svjedok tužitelja. Nažalost, nije to prvi put da Stjepan Mesić svjedoči protivno interesima Republike Hrvatske i njenih građana pa stoga držimo da ničim nije zaslužio bilo kakvu počast u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Godinama je trajala borba građana Dubrovnika, ali i cijele županije s investitorima i njihovim pomagačima. Godinama se dokazivalo da je ‘Golf na Srđu’ poguban investicijsko-nekretninski projekt za prirodnu i kulturnu baštinu, kako samoga grada Dubrovnika tako i županije. Napominjemo da su prijedlozi odluka zasnovani na Statutu i Poslovniku Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, a nadležne službe u kratkome roku mogu pripremiti materijale i predložene točke uvrstiti u Dnevni red iduće Sjednice – zaključuju vijećnici Mosta.

Pročitajte još

Hitna helikopterska služba lani je obavila 354 intervencije. Bit će dostupna opet tijekom cijele godine

Dulist

Konavle imaju novog šampiona od kobasica!

Dulist

IVO KLAIĆ Imamo veliki broj apartmana koji se nisu zaslužili tako nazivati. Treba doći do rekategorizacije!

Maria Prkut