Županija

Mostovci traže brisanje golfa na Srđu iz Prostornog plana, ali i ukidanje statusa počasnog građanina Mesiću

c golf9580

Klub vijećnika Mosta u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije traži brisanje obuhvata golfa na Srđu iz Prostornog plana Dubrovačko-neretavsnke županije, ali i ukidanje statusa počasnog građanina županije Stjepanu Mesiću!

Naime, kako navode u priopćenju za medije, prije dva dana uputili su predsjednici Županijske skupštine Terezini Orlić dva prijedloga za iduću sjednicu ovog županijskog predstavničkog tijela.
-Predlažemo da vijećnici, sukladno Statutu i Poslovniku, donesu Odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima bi se iz njega brisao obuhvat ‘Golfa na Srđu’. Podsjećamo da je ‘Golf na Srđu’ u Prostorni plan unesen 2006. godine odlukom tadašnjega povjerenika Županije Želimira Bosnića. Svih ovih godina vijećnici nisu imali mogućnost raspraviti i donijeti odluku o tom kontroverznom i štetnom investicijsko-građevinskom projektu. U više su navrata oporbeni vijećnici pozivali župana Dobroslavića da pokrene proceduru brisanja ‘Golfa na Srđu’ iz Prostornog plana, no on se uvijek pravdao mogućim investitorovim tužbama i zahtjevima za velikim financijskim naknadama. Nakon odluke arbitražnog suda od 23. svibnja 2023. očito je da takva opravdanja padaju u vodu te pozivamo predsjednicu Skupštine da već za iduću, 14. sjednicu uvrsti prijedlog Odluke o brisanju ‘Golfa na Srđu’ iz Prostornog plana DNŽ – poručuju Mostovi županijski vijećnici.
U prijedlogu druge točke predlažu pak da se bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću ukine status Počasnoga građanina Dubrovačko-neretvanske županije.
-U arbitražnom postupku u kojem je projektna tvrtka – investitor ‘Razvoj Golf’ tužio Republiku Hrvatsku, Stjepan Mesić pojavljuje se kao svjedok tužitelja. Nažalost, nije to prvi put da Stjepan Mesić svjedoči protivno interesima Republike Hrvatske i njenih građana pa stoga držimo da ničim nije zaslužio bilo kakvu počast u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Godinama je trajala borba građana Dubrovnika, ali i cijele županije s investitorima i njihovim pomagačima. Godinama se dokazivalo da je ‘Golf na Srđu’ poguban investicijsko-nekretninski projekt za prirodnu i kulturnu baštinu, kako samoga grada Dubrovnika tako i županije. Napominjemo da su prijedlozi odluka zasnovani na Statutu i Poslovniku Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, a nadležne službe u kratkome roku mogu pripremiti materijale i predložene točke uvrstiti u Dnevni red iduće Sjednice – zaključuju vijećnici Mosta.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist