Politika

MOSTOVCI S OMBLE PORUČILI Struka može iznaći bolje rješenje za brzu cestu. Stavove stanovnika treba uvažiti!

MOSTOVCI S OMBLE PORUČILI Struka može iznaći bolje rješenje za brzu cestu. Stavove stanovnika treba uvažiti!

Gradska koordinacija Mosta grada Dubrovnika uputila je s izvorišta Ombla snažnu potporu građanima iz gradskih kotareva Mokošica i Komolac u njihovom nastojanju da zaustave planiranu trasu brze ceste iznad njihovih glava.
-Dajemo potporu i svima onima koji se zalažu za zaštitu zdravlja, prirode i okoliša i ljepote krajobraza naše Rijeke dubrovačke, uključujući tu i dubrovačkog gradonačelnika gospara Mata Frankovića, uz poruku da mišljenje i stavove onih kojih se najviše tiče takva jedna izgradnja treba slušati i uvažiti. Struka može iznaći druga, bolja rješenja koja će rezultirati povezivanjem Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima na način koji neće ugroziti niti mir i zdravlje zajednice, niti prirodne, okolišne, kulturne i krajobrazne vrijednosti ovog našeg raja na Zemlji – istaknuli su iz Mosta.
Gradski koordinator dr. sc. Josip Mikuš istaknuo je kako se mislilo da je završena priča s prolaskom trase brze ceste kroz Rijeku dubrovačku.
-Ponovno je u žiži interesa javnosti jer je naš župan Nikola Dobroslavić očito u nesuglasju s gradskim HDZ-om, naglasio kako će planirana trasa ipak prolaziti ovim dijelom – rekao je Mikuš te podsjetio kako je upravo Most u siječnju 2021. godine iznjedrio tekst kojega je kasnije kroz Deklaraciju usvojilo i Gradsko vijeće, a u kojem je jasno iznesen stav protiv ovako planirane trase brze ceste.
– Ona ovako kako je planirano prolazi ljudima iznad glave, preko brojnih izvorišta od kojih je Ombla glavni izvor opskrbe vodom Dubrovnika i unakazuje ljepotu zaštićenog krajobraza Rijeke dubrovačke – rekao je te napomenuo kako ovakva trasa nije dobra iz više razloga, a na prvom mjestu je zdravlje ljudi.
-Pozivamo gradonačelnika da ustraje u svom stavu i dajemo mu punu podršku – rekao je Mikuš te naglasio kako se ovo pitanje može i drukčije riješiti, jer Dubrovniku treba poveznica sa Zračnom lukom. Postoje druga rješenja, dodao je, a mora ih iznaći struka.
U koordinacijskom timu mosta je i Antonija Knežević, i sama stanovnica Rijeke dubrovačke. Ona smatra kako bi Grad od ove ceste imao više štete nego koristi jer bi to zapravo bila tranzitna cesta.
-Ne može se zbog regionalnih interesa dozvoliti da velik broj stanovnika pati. Prolazak takve ceste bi uvelike naštetilo cijelom području, prolazila bi iznad kuća, apartmana, vila i time kvaliteta življenja i turizma ne bi bila ista – istaknula je. Stanovnik Komolca Ante Pavlović poručio je kako će ovaj projekt najviše ugroziti izvor pitke vode kojom se opskrbljuje cijeli Dubrovnik, dok je odvjetnik Ivica Ban iznio i podatak kako planirana trasa prolazi kroz dvije vrijedne arheološke zone na ovom području.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist