Politika

MOSTOVCI S OMBLE PORUČILI Struka može iznaći bolje rješenje za brzu cestu. Stavove stanovnika treba uvažiti!

Gradska koordinacija Mosta grada Dubrovnika uputila je s izvorišta Ombla snažnu potporu građanima iz gradskih kotareva Mokošica i Komolac u njihovom nastojanju da zaustave planiranu trasu brze ceste iznad njihovih glava.
-Dajemo potporu i svima onima koji se zalažu za zaštitu zdravlja, prirode i okoliša i ljepote krajobraza naše Rijeke dubrovačke, uključujući tu i dubrovačkog gradonačelnika gospara Mata Frankovića, uz poruku da mišljenje i stavove onih kojih se najviše tiče takva jedna izgradnja treba slušati i uvažiti. Struka može iznaći druga, bolja rješenja koja će rezultirati povezivanjem Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima na način koji neće ugroziti niti mir i zdravlje zajednice, niti prirodne, okolišne, kulturne i krajobrazne vrijednosti ovog našeg raja na Zemlji – istaknuli su iz Mosta.
Gradski koordinator dr. sc. Josip Mikuš istaknuo je kako se mislilo da je završena priča s prolaskom trase brze ceste kroz Rijeku dubrovačku.
-Ponovno je u žiži interesa javnosti jer je naš župan Nikola Dobroslavić očito u nesuglasju s gradskim HDZ-om, naglasio kako će planirana trasa ipak prolaziti ovim dijelom – rekao je Mikuš te podsjetio kako je upravo Most u siječnju 2021. godine iznjedrio tekst kojega je kasnije kroz Deklaraciju usvojilo i Gradsko vijeće, a u kojem je jasno iznesen stav protiv ovako planirane trase brze ceste.
– Ona ovako kako je planirano prolazi ljudima iznad glave, preko brojnih izvorišta od kojih je Ombla glavni izvor opskrbe vodom Dubrovnika i unakazuje ljepotu zaštićenog krajobraza Rijeke dubrovačke – rekao je te napomenuo kako ovakva trasa nije dobra iz više razloga, a na prvom mjestu je zdravlje ljudi.
-Pozivamo gradonačelnika da ustraje u svom stavu i dajemo mu punu podršku – rekao je Mikuš te naglasio kako se ovo pitanje može i drukčije riješiti, jer Dubrovniku treba poveznica sa Zračnom lukom. Postoje druga rješenja, dodao je, a mora ih iznaći struka.
U koordinacijskom timu mosta je i Antonija Knežević, i sama stanovnica Rijeke dubrovačke. Ona smatra kako bi Grad od ove ceste imao više štete nego koristi jer bi to zapravo bila tranzitna cesta.
-Ne može se zbog regionalnih interesa dozvoliti da velik broj stanovnika pati. Prolazak takve ceste bi uvelike naštetilo cijelom području, prolazila bi iznad kuća, apartmana, vila i time kvaliteta življenja i turizma ne bi bila ista – istaknula je. Stanovnik Komolca Ante Pavlović poručio je kako će ovaj projekt najviše ugroziti izvor pitke vode kojom se opskrbljuje cijeli Dubrovnik, dok je odvjetnik Ivica Ban iznio i podatak kako planirana trasa prolazi kroz dvije vrijedne arheološke zone na ovom području.

Pročitajte još

PR STRUČNJAK KREŠIMIR MACAN Superizborna godina bit će super zanimljiva jer donosi previše nepoznanica!

Dulist

Hoće li biti na listi za parlamentarne izbore? Franković: ‘Nadam se da ne’

Dulist

Anita Bonačić Obradović poziva na dijalog: Buka je podigla buku!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija