Politika

Mostovci: ‘Država mora pronaći novac za Dubrovnik i njegove projekte’

Mostovci: 'Država mora pronaći novac za Dubrovnik i njegove projekte'

Na nedavno održanoj sjednici gradskog vijeća Grada Dubrovnika predstavljen je proračun za 2021. godinu, koji je zbog teške gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze koronavirusom gotovo 300 milijuna kuna manji od najavljivanog. Posljedica tako teške financijske situacije je odustajanje od brojnih važnih i obećanih projekta, koji će se teško realizirati sredstvima iz gradskog proračuna u dogledno vrijeme, pišu u svom priopćenju Mostovci Mato Kristić i Dolores Lujić.

– Svima je jasno da će trebati vremena za gospodarski oporavak te da će posljedice krize biti dalekosežne. Priliku za realizaciju projekata treba tražiti u dostupnim fondovima Europske unije, ali i u državnom proračunu iz kojeg se financiraju brojni važni i razvojni projekti u lokalnim zajednicama. U četvrtak, 19. studenoga je zadnji rok za predaju amandmana na prijedlog Državnog proračuna za 2021. godinu pa stoga pozivamo vladajuće, ali i sve političke aktere koji participiraju u ovom sazivu gradskog vijeća Grada Dubrovnika da pripreme i putem svojih ili partnerskih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru podnesu prijedloge amandmana na predstavljeni akt državnog proračuna – iznijeli su.

Samim uvidom u prijedlog proračuna lako je utvrditi, kažu, koliko su Dubrovnik i krajnji jug zapostavljen od središnje vlasti.

– Dubrovnik je godinama punio državni proračun i na takav način pomagao ujednačeni razvoj cijele država, a sada je vjerojatno najpogođeniji Grad u državi, na kojeg je corona kriza ostavila najviše negativnih posljedica. Stoga smatramo kako se u državnom proračunu mogu i moraju pronaći sredstva za realizaciju nekih projekata na koje se već godinama čeka, a koji su važni za Dubrovnik i koji su zbog svega navedenog odgođeni za neka bolja vremena – zaključuju Mostovci.

Njihovi prijedlozi amandmana na ovogodišnji proračun su sljedeći i odnose se na osiguranje sredstava za sljedeće projekte:

Izgradnja doma umirovljenika na Medarevu- 50 milijuna kuna
Izgradnja azila za životinje – 10 milijuna kuna
Potpora za turističku promociju destinacije na domaćem i stranom tržištu – 14 milijuna kuna
Poticanje lokalnog sporta i sportskih natjecanja – 3 milijuna kuna za pomoć najugroženijim amaterskim sportskim kolektivima na području županije koji su pred gašenjem
Dovršetak izgradnje atletske staze na Gradskom stadionu Lapad – 1,5 milijuna kuna
Izgradnja spomenika civilnim žrtvama Domovinskog rata – 500 000 kuna
Izgradnja spomenika braniteljima Dubrovnika – 500 000 kuna
Izrada projektno -tehničke dokumentacije za uređenje komunalnih vezova i ostale pripadajuće infrastrukture lijeve i desne obale Rijeke dubrovačke – 2 milijuna kuna

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist