Kultura

Moreškom proslavljena obnova pročelja i zvonika

Moreškom proslavljena obnova pročelja i zvonika

Zahvaljujući potpori međunarodne neprofitne udruge Venetian Heritage, tvrtke Japan Tobacco International, talijanske regije Veneto te gospođe Nede Young obnovljeni su pročelje i zvonik korčulanske katedrale Sv. Marka te kapela Sv. Roka, jedinstveni spomenici hrvatske kulturne i povijesne baštine.

Restauracija je bila neophodna s obzirom da su višestoljetni kameni blokovi ove najvrjednije građevine na Korčuli počeli propadati. U sklopu obnove u potpunosti je riješena statika katedrale i postavljena nova elektrifikacija, dok su čišćenjem fasade katedrale ponovno oživljeni detalji dekorativne i arhitektonske skulpture čime je prikazana umjetnička virtuoznost i znanje klesara iz tog vremena. Nakon svečanog otvorenja unutar obnovljene katedrale, održan je kratki kulturno – umjetnički program, a prisutni su imali priliku uživati i u izvedbi korčulanskog tradicionalnog plesa ‘Moreške’.

Uime udruge Venetian Heritage, koja je sudjelovala u obnovi spomenika kulture u brojnim hrvatskim gradovima, prisutnima se obratio Toto Bergamo Rossi koji je istaknuo kako će ova udruga i dalje pokretati projekte očuvanja kulturne baštine. 

– Nakon projekata obnove u Splitu, Trogiru i Dubrovniku, ponosan sam što smo uspjeli obnoviti pročelje i zvonik ove zbilja veličanstvene katedrale sv. Marka u Korčuli. Nastavit ćemo i dalje razvijati projekte te pronalaziti donatore za obnovu spomenika kulture u Hrvatskoj te drugim zemljama koje dijele venecijansko nasljeđe – istaknuo je Bergamo Rossi.

Prisutnima se obratio i Kent Brown, potpredsjednik u tvrtci JTI SA koja je pomogla obnovu katedrale. Tom prilikom izjavio je kako će JTI i dalje investirati u hrvatsko društvo te pomagati projekte kojima se promiče očuvanje povijesnog nasljeđa.  

– Od početka našeg poslovanja u Hrvatskoj 2010. godine, nastojimo stalno ulagati u društvo i lokalnu zajednicu, poštujući pritom njezinu tradiciju. Smatramo kako je bogata prošlost zalog za uspješnu budućnost te se nadamo kako će ova 'pomlađena' katedrala biti jedan temelja bolje budućnosti grada i cijelog otoka – naglasio je Brown.

Uz brojne goste, na svečanom otvorenju obnovljenog pročelja katedrale Sv. Marka sudjelovali su i Njezina Ekselencija Emanuela d'Alessandro, talijanska ambasadorica u RH, Mate Uzinić, biskup dubrovački, Rut Carek, voditeljica Službe za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu te gradonačelnik grada Korčule Vinko Kapelina.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist