Aktualno

Mons. Uzinić preuzeo službu u Riječkoj nadbiskupiji, upravljat će još neko vrijeme i našom biskupijom

Mons. Uzinić preuzeo službu u Riječkoj nadbiskupiji, upravljat će još neko vrijeme i našom biskupijom

Mons. Mate Uzinić preuzeo je ove srijede na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci službu riječkog nadbiskupa koadjutora. Na misi je ujedno obilježena i 20. obljetnica biskupske službe riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića.

-Svom bratu nadbiskupu Ivanu čestitam i zahvaljujem na njegovih 20 godina u ovoj našoj riječkoj crkvi. U ovoj simboličnoj povezanosti dviju proslava prepoznajem važnu poruku i pouku koju mi kojima su povjerene službe katkada znamo zaboraviti. Ta pouka je da svijet s nama ne počinje, a ako Bog da, s nama neće ni završiti. Pouka nas obvezuje na kontinuitet i nadogradnju onoga što su gradili drugi prije nas. Dolazim iz Dubrovačke biskupije kojom ću još neko vrijeme upravljati kao apostolski administrator – rekao je uvodno mons. Uzinić podsjetivši na povijesne veze Dubrovačke biskupije i Riječke nadbiskupije.

-Obećajem da ću tražiti načine kako svjedočiti radost Evanđelja i kako odgovoriti problemima svakidašnjice. Svjestan sam da me ova zadaća nadilazi zato s otvorenim srcem, moleći pomoć i suradnju koja mi je obećana, želim pristupiti svakome od vas i pronaći u vama moje suradnike – rekao je mons. Uzinić.

Nadbiskupu koadjutoru dobrodošlicu su poželjeli ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina koji je istaknuo kako vjeruje da će mons. Uzinić nastaviti pastirski put u sredini koja ga dočekuje otvorenog srca.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu mons. Uziniću te mu je poklonio knjigu Radmile Matejčić ‘Kako čitati grad.

-Upoznajte našu Rijeku u svim posebnostima. Ovo je jedna od knjiga koje svi Riječani neizostavno imaju na svojim policama, a vi ste monsinjore danas na neki način postali Riječanin – poručio je Obersnel. Uzinića su pozdravili i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua i predstojnica katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je naglasila kako Riječani Uzinića dočekuju otvorenih ruku.

Foto: Screenshot/LaudatoTV

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist