Aktualno

Mons. Uzinić preuzeo službu u Riječkoj nadbiskupiji, upravljat će još neko vrijeme i našom biskupijom

Mons. Mate Uzinić preuzeo je ove srijede na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci službu riječkog nadbiskupa koadjutora. Na misi je ujedno obilježena i 20. obljetnica biskupske službe riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića.

-Svom bratu nadbiskupu Ivanu čestitam i zahvaljujem na njegovih 20 godina u ovoj našoj riječkoj crkvi. U ovoj simboličnoj povezanosti dviju proslava prepoznajem važnu poruku i pouku koju mi kojima su povjerene službe katkada znamo zaboraviti. Ta pouka je da svijet s nama ne počinje, a ako Bog da, s nama neće ni završiti. Pouka nas obvezuje na kontinuitet i nadogradnju onoga što su gradili drugi prije nas. Dolazim iz Dubrovačke biskupije kojom ću još neko vrijeme upravljati kao apostolski administrator – rekao je uvodno mons. Uzinić podsjetivši na povijesne veze Dubrovačke biskupije i Riječke nadbiskupije.

-Obećajem da ću tražiti načine kako svjedočiti radost Evanđelja i kako odgovoriti problemima svakidašnjice. Svjestan sam da me ova zadaća nadilazi zato s otvorenim srcem, moleći pomoć i suradnju koja mi je obećana, želim pristupiti svakome od vas i pronaći u vama moje suradnike – rekao je mons. Uzinić.

Nadbiskupu koadjutoru dobrodošlicu su poželjeli ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina koji je istaknuo kako vjeruje da će mons. Uzinić nastaviti pastirski put u sredini koja ga dočekuje otvorenog srca.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu mons. Uziniću te mu je poklonio knjigu Radmile Matejčić ‘Kako čitati grad.

-Upoznajte našu Rijeku u svim posebnostima. Ovo je jedna od knjiga koje svi Riječani neizostavno imaju na svojim policama, a vi ste monsinjore danas na neki način postali Riječanin – poručio je Obersnel. Uzinića su pozdravili i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua i predstojnica katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je naglasila kako Riječani Uzinića dočekuju otvorenih ruku.

Foto: Screenshot/LaudatoTV

Pročitajte još

RADOVI ELEKTROJUGA U četvrtak ‘pola’ Gruža bez struje

Dulist

Od 25. lipnja redovne linije prema Helsinkiju

Dulist

PRESTANAK ONEČIŠĆENJA Možete se kupati na plaži Stara Mokošica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija