Aktualno

MONS. MATE UZINIĆ NOVOM BISKUPU: Nije lako danas biti biskup. Dragi Roko, hvala ti što si rekao: Evo me!

MONS. MATE UZINIĆ NOVOM BISKUPU: Nije lako danas biti biskup. Dragi Roko, hvala ti što si rekao: Evo me!

Uz zvonjavu crkvenih zvona, ‘Tebe Boga hvalimo’ i molitvu apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić objavio je radosnu vijest kako je Sveti Otac imenovao novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića. Uzinić je naglasio kako je ovu radosnu vijest Dubrovačka biskupija čekala više od godinu dana, a i on sam dočekao ju je prepun emocija budući da je mons. Roko jedan od njegovih učenika.
-Očekujemo da će pred njim biti i dug put u zajedništvu s vama u kojem će vršiti ulogu pastira ove naše Dubrovačke biskupije – rekao je mon. Uzinić pozvavši sve da pljeskom pozdrave novog dubrovačkog biskupa. Nakon što je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić pročitao životopis novog biskupa, mons. Uzinić, upravitelj naše biskupije, uputio mu je i nekoliko poruka.
Zahvalio se Svetom ocu što je vodio brigu o tome da Dubrovačkoj biskupiji providi novog pastira u osobi mons. Roka Glasnovića. Zahvalio se i Šibenskoj biskupiji koja je ostala bez vrijednog svećenika koji je obnašao brojne službe, ali i samom mons. Roku Glasnoviću koji je prihvatio ovaj poziv.
-Nije danas lako biti biskup, ali zahvaljujem mu se što je rekao svoje ‘evo me’ baš zato što to nije lako – rekao je Uzinić istaknuvši kako je mons. Roko odlučio napustiti svoju biskupiju i poput Abrahama djelomično otići i u nepoznato.
– Njemu u ime cijele Dubrovačke biskupije i svoje osobno ime želim srdačnu dobrodošlicu u grad Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju koji su od sada njegova biskupija i njegov grad – rekao je Uzinić te mu uputio i nekoliko želja za njegovu buduću biskupsku službu.
-Danas je sveti Andrija, brat Šimuna Petra, koji je prema Ivanovu evanđelju prvi Isusov učenik. On je nakon što je čuo za Isusa krenuo za Isusom, a kad ga je Isus upitao što traži odgovorio je: Gospodine, gdje stanuješ? On je taj dan stanovao s Gospodinom, vidio je gdje stanuje, ali se odvažio iz tog susreta poći ususret svome bratu i omogućiti svome bratu da susretne Gospodina i bude njegov učeni. To je prva želja, da mons. Roko kao pastir ove biskupije doista prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu crkvu i sve vas, ali i za svoj poziv i poslanje s Gospodinom, ali da tu ne ostane nego kao pravi pastir iz susreta s Gospodinom pođe vama u susret – rekao je mons. Uzinić.
Druga želja odnosi se na godinu u kojoj obilježavamo 1050. Festu sv. Vlaha.

-To je naša važna i vrijedna tradicija, koja je znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta i kroz nju se možemo također prepoznati i mi, kao i djelovanje svih nas koji smo kroz prošlost davali pečat i doprinos ovoj Biskupiji. Želim da se on zbog bogate tradicije nadovezuje na nju. Da sve što je dobro nastavi, ali neka na to doda svoj pečat, ono svoje – rekao je Uzinić.
Treća želja se odnosi na sinodalni proces koji je počet i koji se vrlo živo već odvija, a to je proces za sinodalnu crkvu, zajedništvo, sudjelovanje, poslanje.
-Želim mu da u svojoj službi doista izgrađuje sinodalnu crkvu, ali istovremeno da osjeti u doprinosu kojega ćete svi vi dati to zajedništvo i prihvaćenost – rekao je dalje.
Posljednja želja vezana je uz godinu obitelji budući da je i on sam od početka svog svećeničkog djelovanja uključen u obiteljski pastoral.
-Želim mu da pomogne svim obiteljima u Dubrovačkoj biskupiji da postanu crkve kako bi svaka obitelj mogla biti radost ljubavi, ali i da dubrovačka crkva njime predvođena može iz dana u dan postajati više obitelj kako bi se i za dubrovačku crkvu moglo reći da je radost ljubavi – rekao je Uzinić izrazivši mu iskrenu dobrodošlicu.

Još se ne zna datum ređenja novog dubrovačkog biskupa, a do tada će mons. Mate Uzinić i dalje biti upravitelj naše biskupije.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist