Kultura

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Monografija 'ANTUN MASLE' Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Monografija ANTUN MASLE autora Igora Zidića, jednog od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti bit će predstavljena na taraci Umjetničke galerije u četvrtak, 18. kolovoza u 21 sat.

Na predstavljanju će govoriti autor monografije, Igor Zidić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina i muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Rozana Vojvoda.

U ovoj obimnoj, bogato ilustriranoj monografiji na gotovo 500 stranica Igor Zidić je ponudio novo čitanje opusa Antuna Masle, jednog od možda najzanimljivijih, a nedovoljno valoriziranih dubrovačkih / hrvatskih modernih umjetnika. Kroz zavidnu količinu komparativnog materijala i široki kontekst koji uključuje i sociološke i filozofske aspekte, autor monografije problematizira Maslino djelo u odnosu na hrvatsku i europsku likovnu figuraciju; ekspresionizam, neoprimitivističke težnje, art brut, različite antiakademske opcije, ali i svojevrsni novi lirizam.

U monografiji se mogu pronaći sve umjetnine koje su bile izložene na velikoj retrospektivnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik koja je bila priređena povodom stogodišnjice rođenja slikara, ali i brojne druge, iz obiteljskog vlasništva, različitih privatnih zbirki, te iz mnogobrojnih muzejskih i galerijskih institucija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju… Suradnica autora monografije je Anabel Zanze, a ostali suradnici na monografiji su Ivana Majer i Rozana Vojvoda, dok su za fotografije zaslužni Miho Skvrce, Goran Vranić i drugi.

Za oblikovanje monografije zaslužan je studio Bahrach & Krištofić, a tiskana je u Tiskari Zelina d.d.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist