Kultura

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Monografija 'ANTUN MASLE' Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Monografija ANTUN MASLE autora Igora Zidića, jednog od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti bit će predstavljena na taraci Umjetničke galerije u četvrtak, 18. kolovoza u 21 sat.

Na predstavljanju će govoriti autor monografije, Igor Zidić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina i muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Rozana Vojvoda.

U ovoj obimnoj, bogato ilustriranoj monografiji na gotovo 500 stranica Igor Zidić je ponudio novo čitanje opusa Antuna Masle, jednog od možda najzanimljivijih, a nedovoljno valoriziranih dubrovačkih / hrvatskih modernih umjetnika. Kroz zavidnu količinu komparativnog materijala i široki kontekst koji uključuje i sociološke i filozofske aspekte, autor monografije problematizira Maslino djelo u odnosu na hrvatsku i europsku likovnu figuraciju; ekspresionizam, neoprimitivističke težnje, art brut, različite antiakademske opcije, ali i svojevrsni novi lirizam.

U monografiji se mogu pronaći sve umjetnine koje su bile izložene na velikoj retrospektivnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik koja je bila priređena povodom stogodišnjice rođenja slikara, ali i brojne druge, iz obiteljskog vlasništva, različitih privatnih zbirki, te iz mnogobrojnih muzejskih i galerijskih institucija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju… Suradnica autora monografije je Anabel Zanze, a ostali suradnici na monografiji su Ivana Majer i Rozana Vojvoda, dok su za fotografije zaslužni Miho Skvrce, Goran Vranić i drugi.

Za oblikovanje monografije zaslužan je studio Bahrach & Krištofić, a tiskana je u Tiskari Zelina d.d.

Pročitajte još

‘Krakelure, Pavo i ja’ – splitska izložba i performans Slavena Tolja

Dulist

[FOTO] ‘JA SAM ONA KOJA NISAM’ Gostujuća predstava oduševila dubrovačku publiku

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

Dulist