Grad

Monitoring Orlandovog stupa nastavlja se i u 2022. godini

Monitoring Orlandovog stupa nastavlja se i u 2022. godini

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na sastanku stručnjaka Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u okviru Stručno-tehničke misije za određivanje daljnjeg pristupa oštećenjima nastalima na Orlandovom stupu. Sastanku su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović te Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik, prenose iz Grada Dubrovnika.

Konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Vinka Marinković na sastanku je izvijestila o provedenim aktivnostima na Orlandovom stupu tijekom 2020. i 2021. godine te dala prijedlog dinamike rada za sljedeće razdoblje. U svojem je izvješću istaknula da je Orlandov stup upravo zbog svojeg smještaja na otvorenom kao kulturno dobro izložen brojnim rizicima poput poplava, potresa, masovnih okupljanja i vandalizma. Dodala je kako je i sama funkcija stupa kao nosača zastave u kombinaciji s jakim vjetrom stvorila dodatna oštećenja na spomeniku.

Zamjenica Tepšić sastanku se pridružila video vezom te je izrazila potporu svim aktivnostima u cilju zaštite ovog vrijednog spomenika kulture, još jednom naglasivši važnost Orlandovog stupa u temeljima identiteta Grada i njegovih građana, naglasivši kako je interes cijele dubrovačke javnosti da se restauracija stupa provede kvalitetno.

Na sastanku je zaključeno da se preporuke za 2022. godinu odnose na nastavak monitoringa, redovito pregledavanje i dokumentiranje promjena na stupu, kao i izvođenje potrebnih preventivnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

Podsjetimo, kao preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu, složeni proces monitoringa pukotina započeo je krajem 2018., a u okviru monitoringa 2019. postavljeno je šest mjernih jedinica koje prate daljnje širenje pukotina. U veljači 2020. u Dubrovniku je boravila tročlana Misija ICCROM-a), savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu (World Heritage Committee). Stručne preporuke ovog tijela, zajedno s vremenskim okvirom budućih aktivnosti, bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist