Grad

Mokošica dobiva podzemnu garažu s 260 parkirališnih mjesta

Mokošica dobiva podzemnu garažu s 260 parkirališnih mjesta

U sklopu gradskih investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A. Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara, ističu iz Grada Dubrovnika.

Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sporstski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturalno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu.

U najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, jedan od najvećih izazova je cestovna komunikacija u Ulici Bartola Kašića. U ovoj zoni dolazi do velike koncentracije prometa zbog pristupa osnovnoj školi i vrtiću, ali i ambulanti, ljekarni i trgovinama. Uz projekt ceste Tamarići, za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije, gradnja garaže je ključan komunalni projekt koji će u potpunosti rasteretiti promet u ulici i podignuti razinu sigurnosti.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist