DuList IN

MOČVARE I OSTALA MOČVARNA STANIŠTA Prijavite se na dječji likovni natječaj!

MOČVARE I OSTALA MOČVARNA STANIŠTA Prijavite se na dječji likovni natječaj!

Eko centar Zeleno Sunce i Eko Omblići pozivaju svu djecu i mlade da se odazovu na 44. Dječji likovno kreativni natječaj sa svojim likovnim uradcima, a tema natječaja je ‘Zaštitimo močvare i ostala močvarna staništa’.

Natječaj traje do 1. veljače do 19 sati, a likovni uradci mogu se ubaciti u poštanski sandučić u Eko centru u Mokošici (Od izvora 74) ili poslati poštom na adresu: Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići, Od izvora 74, 20236 Mokošica, Dubrovnik.

Stručni žiro će točno na Dan močvara i vlažnih staništa, 2. veljače proglasiti i nagraditi pet najboljih likovnih uradaka.

Močvare su plitke vode stajaćice, odnosno tlo natopljeno najčešće slatkom vo­ dom koja se odlikuje niskom pH vrijednošću i bioraznolikošću staništa za mnoge biljne i životinjske vrste, kao što su vodozemci, ribe, ptice, kukci, gmazovi i sisavci.

Mnoge su močvare ugrožene ili su u prošlom stoljeću, i ranije, potpuno isušene zbog potreba poljoprivrede za obradivim površinama ili iz zdravstvenih razloga, primjerice malarije. Ramsarskom konvencijom, od 1972. godine kod nas su zaštićena slijedeća močvare i močvarna staništa: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta Neretve, Vransko jezero i ribnjaci Crna Mlaka.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist