Hrvatska

Moći ćete i dalje sa ‘štekom’ preko granice

Moći ćete i dalje sa 'štekom' preko granice

Iako je bilo najavljivano kako će od 15. listopada biti dozvoljeno preko granice u Republiku Hrvatsku unositi dvije kutije cigareta po osobi, umjesto ‘šteke’, ta izmjena ipak neće stupiti na snagu. Tu su nam informaciju potvrdili iz Ministarstva financija, točnije iz Carinske uprave.

-Izmjene propisa RH o unosu trošarinskih duhanskih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika (Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja), još nisu donesene niti objavljene u ‘Narodnim novinama’ te shodno navedenom neće stupiti na snagu 15. listopada 2020. godine – ističu iz Carinske uprave.

To znači da se do daljnjega, pri unosu robe u carinsko područje EU u osobnoj prtljazi putnika, oslobođenje od uvoznih davanja (carina, PDV, trošarina) odnosi  na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda:  200 cigareta, ili 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), ili 50 cigara, ili 250 grama duhana za pušenje, ili 250 grama grijanog duhanskog proizvoda, 25 mililitara e-tekućine, objašnjavaju iz Carinske uprave.

Krajem kolovoza ove godine najavljivano je kako će se od 15. listopada moći preko granice u RH unijeti dvije kutije cigareta, za razliku od dosadašnjih 10 kutija. Ta je izmjena, koja je tada bila upućena na javnu raspravu, bila dio predloženih promjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist