Hrvatska

Moći ćete i dalje sa ‘štekom’ preko granice

Iako je bilo najavljivano kako će od 15. listopada biti dozvoljeno preko granice u Republiku Hrvatsku unositi dvije kutije cigareta po osobi, umjesto ‘šteke’, ta izmjena ipak neće stupiti na snagu. Tu su nam informaciju potvrdili iz Ministarstva financija, točnije iz Carinske uprave.

-Izmjene propisa RH o unosu trošarinskih duhanskih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika (Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja), još nisu donesene niti objavljene u ‘Narodnim novinama’ te shodno navedenom neće stupiti na snagu 15. listopada 2020. godine – ističu iz Carinske uprave.

To znači da se do daljnjega, pri unosu robe u carinsko područje EU u osobnoj prtljazi putnika, oslobođenje od uvoznih davanja (carina, PDV, trošarina) odnosi  na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda:  200 cigareta, ili 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), ili 50 cigara, ili 250 grama duhana za pušenje, ili 250 grama grijanog duhanskog proizvoda, 25 mililitara e-tekućine, objašnjavaju iz Carinske uprave.

Krajem kolovoza ove godine najavljivano je kako će se od 15. listopada moći preko granice u RH unijeti dvije kutije cigareta, za razliku od dosadašnjih 10 kutija. Ta je izmjena, koja je tada bila upućena na javnu raspravu, bila dio predloženih promjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja.

Pročitajte još

U Hrvatskoj u srpnju dosad ostvareno 81 posto noćenja rekordne 2019.

Dulist

Francuzi pišu o Dubrovniku, za njih je najljepši europski grad

Dulist

Prvi put od 2019. u Hrvatskoj se odmara više od milijun turista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija