Zanimljivosti

Mladi krenuli na prvi Planinarski križni put

Mladi krenuli na prvi Planinarski križni put

Molitvom prve postaje križnog puta pred Svetištem Gospe od Orašca započeo je u subotu, 9. studenog prvi Planinarski križni put (PKP) u Dubrovačkoj biskupiji na kojem sudjeluje veliki broj mladih, a predvodi ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Obraćajući se na početku sudionicima PKP-a biskup ih je pozvao na odgovornu slobodu, te pozdravio one najzaslužnije za organizaciju ovakvog puta u biskupiji: don Hrvoja Katušića, don Marina Lučića, Anu Marčinko, dubrovačke animatore kao i skupinu mladih iz Udruge „Ekosspiritus“ iz Zagreba koji su došli dati podršku dubrovačkom PKP-u. Također je pozdravio članove Gorske službe spašavanja, ekipu Hitne pomoći i policajce Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji će biti u pratnji ovog događaja. Božji blagoslov na PKP-u poželio je svima i župnik u Orašcu fra Ivica Karatović.

Sudionici prvog Planinarskog križnog puta u Dubrovačkoj biskupiji tijekom dva dana prijeći će, uz molitvu i pjesmu, oko 30 kilometara brdskog puta, svakog dana oko 15 kilometara, te će se na kraju spustiti do dubrovačke katedrale gdje će slaviti misu.

Na PKP-u sudjeluju mladi koji su se prijavili za volontiranje na Susretu hrvatske katoličke mladeži, ali i ostali mladi Dubrovačke biskupije koji su se željeli pridružiti. Mladi su iz Orašca krenuli prema Osojniku, odakle će nastaviti prema Novoj Mokošici. U školskoj dvorani prvoga dana navečer bit će organiziran smještaj, misa, zabavni program i spavanje. Drugog dana u nedjelju, 10. studenog kreće se iz Mokošice preko Nuncijate do Srđa, a zatim se spušta do Grada gdje će u 18 sati svi sudionici okupiti na misi u katedrali.

Planinarski križni putevi organiziraju se već više desetljeća u drugim biskupijama u Hrvatskoj i sudionici ih pamte kao posebno iskustvo molitve, druženja i međusobnog upoznavanja, te im se rado ponovno vraćaju. Pokretanjem PKP-a u Dubrovniku želi se i dubrovačkim mladima pružiti prigoda za jedno tako nesvakidašnje iskustvo.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1911. Rođen slikar, kipar i arhitekt Josip (Beppe) Colonna

Dulist

IZ ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA POZIVAJU Ponesite bubice doma i okušajte se u uzgoju!

Dulist

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist