Kultura

Mjesec hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama

Mjesec hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama

Na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika, manifestacije koju je 2014. godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje želeći istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te želeći upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. Dubrovačke knjižnice i ove će godine Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti nizom događanja u Narodnoj knjižnici Grad, Ogranku Lapad i u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

U ponedjeljak, 27. veljače s početkom u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad održat će se razgovor o jeziku pod nazivom ‘Jezik naš svagdašnji’ na kojem će sudjelovati Mirjana Žeravica, profesorica Hrvatskoga jezika i književnosti, Katarina Fjorović, novinarka i izvršna urednica DubrovnikNet portala i Lara Čustović, učenica 4. razreda Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, dok će u petak, 3. ožujka Odjel za djecu i odrasle održati šetaonicu/radionicu ‘Vremeplov s Ivanom Gundulićem’ namijenjenu djeci od 6 do 12 godina. Prijave se vrše putem e-maila na djecji@dkd.hr ili na Messenger Odjela za djecu i mlade.

Na Dan žena, a u okviru manifestacije, u srijedu, 8. ožujka s početkom u 18 sati u Ogranku Lapad (Atlant centar, I. kat) dr.sc. Lidija Dujić održat će predavanje na temu ‘Ženskom stranom hrvatske književnosti’, dok će se u četvrtak, 9. ožujka u Saloči od zrcala s početkom u 17 sati održati kviz na temu Dubrovačkoga govora. Znanstvena knjižnica Dubrovnik organizira predavanje na temu ‘Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke’ koje će se održati u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici na III. katu (Cvijete Zuzorić 4). Na predavanju sudjeluju dr. sc. Irena Bratičević i dr. sc. Tamara Tvrtković u okviru projekta ‘Hrvatska rukopisna kultura: djela, pisari, zbirke’ financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

DANI FRANKOFONIJE Izložba i predavanje ‘Priča o markizu de Piennesu’

Dulist

DJEČJI ODJEL Pričaonica i likovna radionica ‘Noštromo Jakša’

Dulist

‘Vidi kako Lokrum pere zube’ na 20. Virkasu u Virovitici!

Dulist