Hrvatska

Mjere za očuvanje radnih mjesta polučile rezultate

Novac

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako nakon pada broja osiguranika u ožujku te stagnacije u travnju imamo rast broja osiguranika u svibnju i lipnju te je stanje na 24. lipnja 1.542.063 zaposlenih što je skoro isto kao broj zaposlenih 29. veljače 2020. (1.542.328) što znači da smo se vratili na zaposlenost prije krize uzrokovane COVID 19 virusom.

Od 16. travnja 2020. Hrvatski zavod za zapošljavanje prati dnevno stanje vezano uz broj nezaposlenih. Na početku dana 16. travnja 2020. u evidenciji je bilo 134.717 osoba, na kraju dana 24. lipnja 2020. u evidenciji je bilo 152.179 osoba što je u tom razdoblju od povećanje za 17.462 osobe ili 13,0% što je vrlo mali broj s obzirom s obzirom na trend porasta nezaposlenosti u okruženju te velikim razmjerima krize na cijelo gospodarstvo. Ujedno na dan 24. lipnja 2020. ima 9.651 objavljenih slobodnih radnih mjesta za koje poslodavci traže radnike.

Zajedno za socijalnim partnerima izrađuju se kriteriji za Potporu očuvanje radnih mjesta-skraćivanje radnog vremena. Trajanje potpore je od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine. Poslodavcima koji će zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti skratiti radno vrijeme radnika, omogućit će se sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Potpora je namijenjena svim sektorima, za tvrtke od 10 i više zaposlenih.

Financiranje je predviđeno do kraja 2020. godine te bi se pokrilo iz sredstava SURE programa u visini 2,2 milijarde kuna. Za mikro poduzetnike (manje od 10 zaposlenih) u srpnju će se donijeti izmijenjena/dopunjena Potpora za očuvanje radnih mjesta – potpora za skraćivanje radnog vremena tako da će istu moći koristiti poslodavci iz svih sektora.

Ovim mjerama Vlada Republike Hrvatske na vrijeme poduzima sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite radnika i tržišta rada te donosi stabilnost za naredni period za sve poduzetnike koji su pogođeni problemima na tržištu RH i svijeta uzrokovanih krizom zbog COVID 19 virusa, prvenstveno u svrhu očuvanja radnih mjesta te gospodarske aktivnosti na razini Republike Hrvatske.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist