Aktualno

MISTERIOZNA SMRT SPLIĆANINA Nije ga pokosila gripa, u 24 sata mu otkazali svi organi!

Ni od čega nije bolovao, imao je temperaturu i dva je puta bio kod svoje liječnice opće prakse. U subotu je otišao na Hitnu. Nemojte me više ništa pitati, nismo u situaciji odgovarati na nikakva pitanja. Pripremamo sprovod…

Shrvana od tuge tako je rekla majka 37-godišnjeg Splićanina N.B. koji je u ponedjeljak preminuo u KBC Split.

Pojavile su se sumnje da je umro od posljedica virusne infekcije. Iako se sumnjalo da je prva žrtva gripe u Hrvatskoj, to je večeras opovrgnula epidemiologinja sa Zavoda za javno zdravstvo. Za RTL televiziju je kazala kako muškarac nije preminuo od gripe, no još se ne zna što je uzrok smrti. Čekaju se dodatni nalazi koji bi trebali biti gotovi za dan-dva, kazala je Goranka Petrović. Iako se vjerojatno radi o virusu, Petrović kaže kako smatra da javnost ne treba strahovati, pišu 24sata.hr

– Ne vjerujem da je okolina u opasnosti. Postoji cijeli niz respiratornih virusa ili atipičnih bakterija koji bi diferencionalno/dijagnostički mogli doći u obzir, no o tome bi trebali reći kasnije kad rezultati dođu kasnije, dodala je Petrović.

Obitelj nesretnog muškarca potpuno je šokirana njegovom smrću.
Iza njega je ostala supruga s dvoje male djece od 4 i 7 godina.

Liječnici s Jedinice intezivnog liječenja (JIL) KBC-a Split unatoč naporima pacijentu nisu uspjeli spasiti život. U ponedjeljak je konstatirana smrt, nakon što su mu otkazali organi. Na Kliniku za plućne bolesti N.B. je primljen u subotu oko 10 sati, a kako mu se stanje brzo pogoršavalo prebačen je oko 13 sati na JIL.
Visoka temperatura i upala pluća

– U subotu poslijepodne primili smo pacijenta, a vrlo smo ga brzo morali priključiti na respirator. Imao je povišenu temperaturu i upalu pluća. Do kraja dana smo napravili tri rendgenska snimka, a svaki je snimak bio gori od onog prijašnjeg. Upala pluća zahvaćala je sve više i više dišnog organa. Temperatura mu je isprva bila 38,5 stupnjeva, no kad smo pacijenta stavili na ECMO aparat uspjeli smo je regulirati. Radi se o aparatu koji potpuno zamjenjuje pluća – ispričao je doc. dr. Nenad Karanović, voditelj Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Pacijent je primljen na splitske Firule nakon što je pet dana preležao kod kuće s povišenom temperaturom. Zbog vrlo brzog pogoršanja zdravstvenog stanja zatražen je konzilijarni pregled infektologa, internista, te iskusnih anesteziologa intenzivista. Tako da je se oko pacijenta u jednom trenutku našlo gotovo desetak splitskih specijalista. Nakon što mu je pružena pomoć, stanje je donekle postalo stabilnije.
Preko noći zatajili bubrezi, a onda i ostali organi

– Stanje je postalo stacionarno – nije se poboljšavalo niti pogoršavalo. Međutim, tijekom noći zatajili su mu bubrezi, a ujutro smo ga morali staviti na bubrežnu nadomjesnu terapiju. To je poseban stroj, nešto slično kao za hemodijalizu. Tijekom nedjelje zatajili su i ostali organi te je pacijent u ponedjeljak ujutro preminuo. Nije pomoglo što smo poduzeli sve mjere liječenja koje današnja medicina poznaje – rekao je dr. Karanović.
Nikad nisu vidjeli takav slučaj

Dodao je kako u KBC Split radi 30 godina no još nije vidio da se pacijentu bolest tako brzo razvijala. Bez obzira na primjenu svih medicinskih znanja, liječnici bili su nemoćni i bolesnik se jednostavno ugasio. Što je bio točan uzrok smrti pokazati će nalazi krvi i predstojeća obdukcija.

– Uzrok smrti može biti viroza, ali i širi dijapazon bolesti. Ne bih sad inisinuirao o čemu je riječ dok ne dođu nalazi iz Zagreba. Naime, uzorke krvi pacijenta poslali smo na Hrvatski zavod za javno zdravstvo i za nekoliko dana očekujemo rezultate o uzroku smrti – rekao je dr. Karanović.
U tijeku analiza krvi

Dežurna epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, dr. Goranka Petrović rekla je da su iz Splita zaprimili materijal, odnosno, uzorke krvi preminulog Splićanina, a analiza je u tijeku. Riječ je o serološkom procesu koji traje dva do tri dana, nakon čega će se točno znati je li u krvi 37-godišnjaka bilo nešto što je izazvalo kolaps cijelog organizma. Liječnici s kojima smo razgovarali kažu da ovakvo stanje mogu izazvati razni virusi i bakterije te da prije bilo kakvih zaključaka svakako treba pričekati rezultate analize krvi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i nalaz obdukcije iz splitske bolnice. Liječnici se također boje i dizanja panike zbog ovog slučaja te smatraju kako smrt u splitskoj bolnici ne bi trebala biti razlog navale pacijenata na ambulante.
Gripa u kratkom roku može izazvati komplikacije

Što se gripe tiče liječnici kažu da svuda u svijetu svake godine ona odnosi živote. Iako su najugoroženiji stariji ljudi i oni s kroničnim bolestima, moguće je da bude kobna i za mlađe koji prije nisu bolovali. Gripa se od ostalih infekcija razlikuje po tome što kreće naglo, s visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima, dok kašalj, grlobolja i curenje nosa dolaze kasnije i manje su izraženi. U kratkom roku može izazvati komplikacije.
Gripa može ubiti

Infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof.dr. Ilija Kuzman, nije mogao komentirati konkretan slučaj, ali kaže da virus gripe može izazvati takve komplikacije koje čovjeka ubiju i u roku od nekoliko sati, bez obzira na njegovu životnu dob. Statistike kažu, pojašnjava prof. dr. Kuzman, da se takav slučaj događa jednom oboljelom na njih 10.000. Uzrok smrti je zatajivanje organskih sustava u tijelu čovjeka. Najprije zataji respiratorni sustav, a potom bolesniku otkazuju bubrezi i jetra.

Pročitajte još

Dubrovačkoj bolnici Vlada osigurala 28 milijuna za otplatu duga

Dulist

Prof. Siličić: Čak 70 posto žena pretrpjelo je neki oblik nasilja

Dulist

TRAŽE SE KOLENDARI Bili veliki ili mali, pošaljite svoju snimku i osvojite nagradu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija