Hrvatska

MINISTRICA NIKOLINA BRNJAC Ohrabruju rezervacije za Uskrs. Najviše računamo na domaće goste

MINISTRICA NIKOLINA BRNJAC Ohrabruju rezervacije za Uskrs. Najviše računamo na domaće goste

Uskrs je pred vratima, no brojke novooboljelih od virusa Covid-19 u Hrvatskoj su u porastu. Rezervacija ima, rekla je to za Novi list ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
-Za Uskrs ima rezervacija i to ohrabruje. Ljudi su željni putovanja. Na razini EU-a se intenzivno raspravlja kako ujednačiti režim putovanja, kao i o korištenju brzih antigenskih testova i nadamo se da će do Uskrsa i to biti jasnije. U planu nam je osigurati punktove za testiranje turista na kojima bismo ponudili i brze antigenske i PCR testove. Informacije o tim punktovima će biti javno dostupne na stranici www.safestayincroatia.hr. Uz auto goste s tradicionalnih tržišta, da, očekujemo i turiste koji su se u svojim zemljama već cijepili – rekla je ministrica. Naglašava i kako u prvom redu računamo na domaće goste.
-Hrvatska je i ove godine poželjna autodestinacija. Sukladno tome očekujemo goste s naših već tradicionalnih autotržišta poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Poljske… Naravno da nećemo zanemariti ni naše tradicionalne aviodestinacije, ohrabruje najava avio linija, a uspijemo li održati povoljne epidemiološke uvjete u zemlji sigurna sam kako će turisti izabrati siguran boravak u Hrvatskoj – rekla je između ostalog u razgovoru za Novi list.
Detalji oko Covid putovnica trebali bi biti poznati 17. ožujka.
-Za Hrvatsku je svaki dokument koji olakšava turistička kretanja i pritom doprinosi očuvanju zdravlja i života važan i koristan. Smatram da takve potvrde ne smiju značiti dodatnu restrikciju za slobodu kretanja, nego im svrha treba biti ubrzavanje protočnosti na granicama i olakšavanje putovanja sukladno ujednačenim kriterijima. Potvrde ne smiju predstavljati dodatni trošak za putnike, već trebaju biti praktične, jednostavne za preuzimanje, u digitalnom obliku. Očekujem da će prijedlog Komisije biti usklađen s europskim pravnim uzusima i da neće biti diskriminatoran”, izjavila je ministrica.
Osvrnula se i na aviopromet te najave za sezonu pred nama.
-Pandemija je izrazito negativno utjecala na zrakoplovnu industriju. Značajniji rast avioprometa očekuje se u drugoj polovici 2021., ali pomaka već ima i sada. Za ljeto su, osim britanskog TUI-a, najavljeni i letovi Ryanaira i Volotee za Zadar, Split i Dubrovnik iz više europskih zemalja. Austrian Airlines također obnavlja promet prema Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Portugalski TAP će uskoro uspostaviti vezu Zagreba i Lisabona, Eurowings za ljeto najavljuje četiri linije koje bi trebale povezati Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik s novom zračnom lukom Berlin Brandeburg. Od 19. ožujka na relaciji Moskva – Zagreb redovno će prometovati i ruski prijevoznik Nordwind Airlines. Što se tiče testiranja u hrvatskim zračnim lukama, s HZJZ-om razgovaramo o punktovima za testiranje na više lokacija. Razmatramo sve opcije kako bi ih ponudili gostima – rekla je dalje. Naglasila je kako epidemiološka situacija ostaje ključ, a očekuje last minute potražnju i pojačan interes za smještajem koji pruža dodatnu sigurnost poput kuća za odmor, nautike i kampova.
-Već sada se traži kvalitetan smještaj, neki hoteli su već i omogućili testiranje svojim gostima. Dobra prometna povezanost Hrvatske pozitivno će utjecati. Ponavljam, na svima nama je odgovornost da Hrvatska ostane zelena na epidemiološkoj karti. U ovu godinu ipak smo zakoračili s iskustvom i znanjem iz prošle. Pratimo stanje i u skladu s epidemiološkom situacijom donosit će se mjere i preporuke kako bi se očuvalo zdravlje i naših građana i turista. Dodatno možemo kazati kako smo iznimno zadovoljni i s bilateralnim pregovorima koje smo započeli s trećim zemljama, tako smo primjerice s Izraelom započeli pregovore oko protokola kojima bi se olakšalo putovanje hrvatskim i izraelskim turistima – dodaje Brnjac.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist