Hrvatska

MINISTRICA NIKOLINA BRNJAC Ohrabruju rezervacije za Uskrs. Najviše računamo na domaće goste

Uskrs je pred vratima, no brojke novooboljelih od virusa Covid-19 u Hrvatskoj su u porastu. Rezervacija ima, rekla je to za Novi list ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
-Za Uskrs ima rezervacija i to ohrabruje. Ljudi su željni putovanja. Na razini EU-a se intenzivno raspravlja kako ujednačiti režim putovanja, kao i o korištenju brzih antigenskih testova i nadamo se da će do Uskrsa i to biti jasnije. U planu nam je osigurati punktove za testiranje turista na kojima bismo ponudili i brze antigenske i PCR testove. Informacije o tim punktovima će biti javno dostupne na stranici www.safestayincroatia.hr. Uz auto goste s tradicionalnih tržišta, da, očekujemo i turiste koji su se u svojim zemljama već cijepili – rekla je ministrica. Naglašava i kako u prvom redu računamo na domaće goste.
-Hrvatska je i ove godine poželjna autodestinacija. Sukladno tome očekujemo goste s naših već tradicionalnih autotržišta poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Poljske… Naravno da nećemo zanemariti ni naše tradicionalne aviodestinacije, ohrabruje najava avio linija, a uspijemo li održati povoljne epidemiološke uvjete u zemlji sigurna sam kako će turisti izabrati siguran boravak u Hrvatskoj – rekla je između ostalog u razgovoru za Novi list.
Detalji oko Covid putovnica trebali bi biti poznati 17. ožujka.
-Za Hrvatsku je svaki dokument koji olakšava turistička kretanja i pritom doprinosi očuvanju zdravlja i života važan i koristan. Smatram da takve potvrde ne smiju značiti dodatnu restrikciju za slobodu kretanja, nego im svrha treba biti ubrzavanje protočnosti na granicama i olakšavanje putovanja sukladno ujednačenim kriterijima. Potvrde ne smiju predstavljati dodatni trošak za putnike, već trebaju biti praktične, jednostavne za preuzimanje, u digitalnom obliku. Očekujem da će prijedlog Komisije biti usklađen s europskim pravnim uzusima i da neće biti diskriminatoran”, izjavila je ministrica.
Osvrnula se i na aviopromet te najave za sezonu pred nama.
-Pandemija je izrazito negativno utjecala na zrakoplovnu industriju. Značajniji rast avioprometa očekuje se u drugoj polovici 2021., ali pomaka već ima i sada. Za ljeto su, osim britanskog TUI-a, najavljeni i letovi Ryanaira i Volotee za Zadar, Split i Dubrovnik iz više europskih zemalja. Austrian Airlines također obnavlja promet prema Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Portugalski TAP će uskoro uspostaviti vezu Zagreba i Lisabona, Eurowings za ljeto najavljuje četiri linije koje bi trebale povezati Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik s novom zračnom lukom Berlin Brandeburg. Od 19. ožujka na relaciji Moskva – Zagreb redovno će prometovati i ruski prijevoznik Nordwind Airlines. Što se tiče testiranja u hrvatskim zračnim lukama, s HZJZ-om razgovaramo o punktovima za testiranje na više lokacija. Razmatramo sve opcije kako bi ih ponudili gostima – rekla je dalje. Naglasila je kako epidemiološka situacija ostaje ključ, a očekuje last minute potražnju i pojačan interes za smještajem koji pruža dodatnu sigurnost poput kuća za odmor, nautike i kampova.
-Već sada se traži kvalitetan smještaj, neki hoteli su već i omogućili testiranje svojim gostima. Dobra prometna povezanost Hrvatske pozitivno će utjecati. Ponavljam, na svima nama je odgovornost da Hrvatska ostane zelena na epidemiološkoj karti. U ovu godinu ipak smo zakoračili s iskustvom i znanjem iz prošle. Pratimo stanje i u skladu s epidemiološkom situacijom donosit će se mjere i preporuke kako bi se očuvalo zdravlje i naših građana i turista. Dodatno možemo kazati kako smo iznimno zadovoljni i s bilateralnim pregovorima koje smo započeli s trećim zemljama, tako smo primjerice s Izraelom započeli pregovore oko protokola kojima bi se olakšalo putovanje hrvatskim i izraelskim turistima – dodaje Brnjac.

Pročitajte još

Međunarodne pošiljke od ovog vikenda možete slati u još 55 zemalja i teritorija

Dulist

NINA OBULJEN KORŽINEK Hrvatska je izgubila umjetnika snažnog glasa i velikog srca

Dulist

Preminuo Aki Rahimovski, simbol Parnog Valjka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija