Hrvatska

Ministarstvo poljoprivrede oštro odbacilo napise o pogodovanju ministrice Vučković u slučaju Tolušić

Zbog velikog interesa javnosti temeljem pisanja jednog tjednika o ulozi ministrice Vučković u ‘aferi Tolušić, koju sada razotkrivaju europski istražitelji, Ministarstvo poljoprivrede najoštrije je odbacilo ‘zlonamjernu i potpuno netočnu tvrdnju da je ministrica Vučković pogodovala ili štitila bivšeg ministra Tomislava Tolušića pri korištenju europskih sredstava za izgradnju vinarije ili sadnju novih vinograda’.

-Ministrica Vučković nije ni u kom trenutku radila pritisak ni na jednog zaposlenika Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili HAPIH-a kako bi zaštitila Tomislava Tolušića ili mu omogućila stjecanje prava za koja nisu bili zadovoljeni preduvjeti. Dapače, poduzela je sve moguće radnje u skladu sa svojim ovlastima i dužnostima te u cilju pojačane kontrole i unapređenja sustava, pri čemu je predmetni natječaj bio obuhvaćen sveobuhvatnom unutarnjom revizijom Ministarstva poljoprivrede kao i mnogi drugi natječaji.

U tekstu se problematizira opravdanost natječaja 4.1.1., s implikacijom da je izrađen, a onda i mijenjan, za potrebe Tomislava Tolušića. Već provjerom javno dostupnih podataka jasno je da nije riječ o prvom natječaju za vinogradare, prvi je objavljen 2018. i po navedenom natječaju inicijalno je bilo odobreno 85 zahtjeva s iznosom potpore od 40.497.034,93 kn. Trenutno je sklopljenih 80 ugovora iz navedenog natječaja, a dosad je provedena isplata za njih 76 u iznosu od 30.508.935,22. Nadalje, posljednji natječaj za vinogradare je mijenjan u tri navrata, a iz istih je jasno da je većina izmjena zapravo restriktivnog karaktera te da nijedna od navedenih promjena nije utjecala na možebitnu prihvatljivost Tomislava Tolušića.

Prema očitovanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u trenutku obrade natječaja i donošenja Odluke o odbijanju nije postojao razlog stavljanja Tomislava Tolušića na Listu isključenja za daljnje prijave na natječaje Programa ruralnog razvoja. Nadalje, nakon izdavanja odluke o odbijanju, OPG nositelja Tomislava Tolušića i povezano društvo u vlasništvu njegove supruge se nisu javljali na mjere Programa ruralnog razvoja stoga je potpuno netočno i nemoguće da mu je ministrica Vučković na taj način pomogla da i dalje koristi sredstva iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom da je predmet u istrazi, daljnja postupanja će ovisiti o istom.

U pisanju o natječaju iz Vinske omotnice putem kojeg je Tomislavu Tolušiću odobreno i isplaćeno 2,9 milijuna kuna problematizira se postupanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja po izlasku u kontrolu na teren nije zaustavila isplatu druge rate i zatražila povrat novca temeljem nepoštivanja dokumentacije kojom je najavio korištenje kredita banke za financiranje svog udjela u projektu. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije dužna tražiti potvrdu o porijeklu imovine niti kontrolirati porijeklo novca kojim se financiraju projekti. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju traži podatke o izvorima financiranja prilikom zaprimanja zahtjeva za potporu kako bi osigurala održivost projekata i osigurala izbor korisnika koji će u zadanom roku izvršiti planirane investicije.

Zaključno, ponovno i ovim putem demantiramo namjerno netočno i zlonamjerno pisanje istog tjednika u kojem se u već nekoliko tekstova navodi potpuno pogrešna i službeno demantirana informacija „izvora, dobro upućenog u rad te državne agencije“ koji tvrdi da je ministrica Vučković u svibnju, potpuno van svih protokola, u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dočekala revizore Europske komisije koji su „češljali“ natječaj za Vinsku omotnicu, pri čemu tjednik kao glavni razlog navodi Tomislava Tolušića. Ministrica Vučković se ni u jednom trenutku nije srela s revizorima Europske komisije, ni u Hrvatskoj ni u Bruxellesu, a predmet revizija u svibnju su bile mjere čiji Tomislav Tolušić nije čak ni korisnik.

Za potrebe razumijevanja navedenog konteksta smatramo važnim istaknuti činjenicu da je ovaj tjednik u razdoblju od kraja trećeg mjeseca do danas plasirao trinaest tekstova različitih tema – od odvjetničkog društva koje navodno koristi osobno ministrica Vučković te Ministarstvo poljoprivrede, preko navodnih malverzacija oko ušnih markica i Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike pa do navodnog dočekivanja revizora EK i kolegija u Ministarstvu – koji imaju jednu zajedničku crtu, najčešće potpuno neistinite i neprovjerene informacije koje uvijek u negativnom kontekstu prikazuju ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i rad Ministarstva poljoprivrede. Ipak, u posljednjem tekstu razvidno je da se više ne radi samo o kontinuiranim pokušajima političke i osobne diskreditacije ministrice Vučković, već se bez utemeljenja na točnim informacijama pokušava kreirati sud javnosti o postojanju kaznenog djela, nezakonitog postupanja i odgovornosti ministrice Vučković – naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još

[Potvrđeno iz Vlade] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

‘Zločini protiv prirode veća su prijetnja i prirodi i ljudima nego što mislimo’

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene gorive

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija