Politika

Ministarstvo: Politiziranje spomen ploče i najavljeno uklanjanje ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Ministarstvo: Politiziranje spomen ploče i najavljeno uklanjanje ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori – ističu u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova.

Kako navode, dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević ‘argumentirali su ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno’.

-Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine ministar Grlić Radman i tadašnji crnogorski ministar Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju. Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora – kazali su.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio je podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija, zaključuju.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist