Politika

Ministarstvo: Politiziranje spomen ploče i najavljeno uklanjanje ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori – ističu u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova.

Kako navode, dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević ‘argumentirali su ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno’.

-Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine ministar Grlić Radman i tadašnji crnogorski ministar Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju. Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora – kazali su.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio je podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija, zaključuju.

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija