Hrvatska

Ministarstvo gospodarstva sazvalo hitan sastanak s trgovcima

butiga spenza

Ministarstvo gospodarstva sazvalo je za sutra hitan sastanak sa svim velikim trgovcima. Na sastanku će ministar Davor Filipović od trgovaca tražiti da vrate cijene za veći dio od 1300 namirnica koje se nalaze na vladinim stranicama Kretanje cijena, potvrđeno je iz vlade. U Ministarstvo su pozvani predstavnici najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla do Kauflanda, Interspara, Tommyja… Ova ideja događa se u tjednu kad vlada donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesno je hoće li i dalje svi primati jednake subvencije za struju, kako donosi Index.

Iz vlade ne daju konkretne informacije što bi se trebalo dogoditi trgovcima ako odbiju vladinu ideju, tek govore da imaju ‘sve instrumente na raspolaganju’.

Prema podacima iz aplikacije Kretanje cijena, vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5.8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3.67 posto, a u KTC-u za 5.39 posto. Drugi lanci, podsjećaju, odbili su sudjelovati u ‘aplikaciji’.

KTC, Konzum, Studenac i Lidl za Index su potvrdili da su pozvani na sastanak, ali nisu željeli govoriti o detaljima. Iz Studenca su rekli da ne znaju o čemu će se razgovarati na sastanku s obzirom da tema sastanka u pozivu nije točno definirana.

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je danas da će se sutra održati sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca.

-S njima će se obaviti razgovor, budući da postoji na ‘individualnoj razini’ razgovor s jednim trgovačkim lancem, ne samo jednim nego ih već ima i više, koji su spremni vratiti cijene na razinu 31. prosinca 2022. godine – izjavio je Butković u Banskim dvorima, gdje se održava sastanak stranaka vladajuće koalicije na temu novog paketa pomoći građanima i gospodarstvu. Sastanak s trgovcima bi se trebao održati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a ministar gospodarstva će obaviti razgovor sa svim trgovačkim lancima, najavio je Butković. Na opasku novinara da su trgovci dobili pozive za individualne sastanke, Butković je rekao: ‘Vjerojatno ih je puno pa ne stanu svi u jednu sobu.’

Na pitanje što ako trgovački lanci ne pristanu na takav prijedlog, Butković je rekao: ‘Ne znam, vidjet ćemo.’ Upitan ima li vlada u tom slučaju u planu kakve ‘kontramjere’, poručio je: ‘Uvijek postoje mehanizmi, ali idemo sutra s njima obaviti razgovore.’

‘Svi moramo ići u dućan’
-Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor na najskuplje destinacije, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan. I moramo kupiti one temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tom kontekstu ključ tog napretka i tih razgovora sutra s trgovačkim lancima koji su u biti nevezani od ovoga paketa. Vlada donosi jedne mjere. Ovo je dijalog koji treba omogućiti da cijene onih proizvoda koje su rasle, a rasle su ne zbog uvođenja eura kao što neki lažno žele prezentirati u hrvatskoj javnosti, nego jednostavno zato što su cijene se digle nevezano od uvođenja eura u Hrvatskoj – ističe premijer Andrej Plenković, kako prenosi HRT.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist