Aktualno

Ministarstva prebacuju lopticu, a pomorci plaćaju za upis krvne grupe

Ministarstva prebacuju lopticu, a pomorci plaćaju za upis krvne grupe

Nekolicina dubrovačkih pomoraca požalila nam se kako prilikom izrade nove pomorske knjižice ili matrikule ne mogu jednostavno prepisati jednom utvrđenu krvnu grupu, već da moraju ponovno vaditi krv, proći postupak utvrđivanja krvne grupe te to, naravno, dodatno platiti. Situacija zvuči poprilično apsurdno s obzirom da se krvna grupa, osim u ekstremnim slučajevima, za života ne može promijeniti. Upravo smo zato pokušali doznati zbog čega se pomorcima nameću dodatni troškovi za stavku u pomorskoj knjižici koja se ne mijenja kao ni ime, prezime ili pak OIB.

Međutim, naša potraga za odgovorom ‘raskrinkala’ je sav apsurd hrvatske zbilje i cijelog sustava. Prva adresa bilo nam je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je nadležno za pitanja pomoraca, a i upravo je ono donijelo Pravilnik o pomorskim knjižicama i odobrenjima za ukrcavanje te postupcima i načinu prijave i odjave pomoraca na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje. Zanimalo nas je stoga zašto pomorci moraju ponovno utvrđivati krvnu grupu umjesto da je samo prepišu, je li riječ o novini u pravilniku te kolika je cijena ponovnog postupka vađenja krvi. Međutim, iz ovog nam je ministarstva pristigao odgovor kako oni ipak nisu nadležni za ovo pitanje, već ministarstvo zdravstva. Kontaktirali smo potom Ministarstvo zdravstva gdje su nam odgovorili kako ni oni nisu nadležni te lopticu prebacili ponovno na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Tada nam je bilo sasvim jasno da do odgovora lako nećemo doći. Na naše telefonske pozive iz resora ministra Olega Butkovića opetovano nisu odgovarali pa smo im se ponovno obratili upitom na koji nisu odgovorili. Pokušali smo i u Ministarstvu zdravstva gdje su nas poprilično neugodno odbili prebacivši još jednom odgovornost na Butkovićevo ministarstvo, istaknuvši tek kako se radi o specifičnoj laboratorijskoj dijagnostici te da se obratimo Hrvatskom zavodu za transfuziju.

Prijepis moguć samo u jednom slučaju
Iz tog su nam Zavoda pak odgovorili kako ukoliko pomorac već posjeduje originalni nalaz krvne grupe, ustanova koja je izradila taj nalaz može isti upisati i u novu pomorsku knjižicu te da u tom slučaju nije potrebno ponovno utvrđivanje krvne grupe.
-Nalazi određivanja krvnih grupa koji nisu upisani u nacionalni kompjuterski transfuzijski program u Republici Hrvatskoj nisu dostupni. Takve nalaze, ovisno o dostupnosti arhive, može izdati jedino ustanova u kojoj je određivanje krvne grupe rađeno. Događaju se situacije da je u staroj pomorskoj knjižici upisana krvna grupa rukom, bez datuma, broja nalaza i ovjere žigom ustanove i liječnika specijalista transfuzijske medicine. Zbog rizika krivog upisa tada se traži određivanje krvne grupe. Određivanje krvne grupe pomorci mogu obaviti i u drugim transfuzijskim centrima u Hrvatskoj (Rijeka, Split, Dubrovnik), a ne nužno u Hrvatskom zavodu za transfuziju (hTmZ). U hZTm– u je cijena vađenja krvi iz vene 20 kuna, dok je cijena redovne pretrage (nalaz unutar 3 radna dana) 232 kune, cijena za hitno testiranje (nalaz unutar 24h) je 278 kuna, a za ultrahitno testiranje (nalaz unutar 2 sata) iznosi 399 kuna – odgovorili su nam iz ovog Zavoda. Međutim, prema svemu sudeći, ‘kvaka’ leži u sljedećemu. Dakle, ako je pomorac vadio krv u određenoj zdravstvenoj ustanovi gdje mu je utvrđena krvna grupa, on je doista može samo prepisati u novu matrikulu. Međutim, ukoliko bi sljedećeg puta iz bilo kojeg razloga ‘došao u ruke’ transfuziologu ili djelatniku medicine rada druge ustanove koji će mu izvaditi krv za potrebe upisa u matrikulu, tu nastaje problem. Jer, naime, taj transfuziolog ‘ne može biti siguran u protokol koji je proveden prilikom prethodnog utvrđivanja krvne grupe kao ni u njezinu vjerodostojnost te stoga pretragu mora ponoviti’.

‘To je nebuloza i nepotreban trošak’
-Na našem Odjelu za transfuziju ne utvrđujemo pomorcima krvnu grupu, već samo uzorak prekontroliramo na pločici. To radimo svako deset godina kada pomorcima matrikula ističe. To je naš protokol i on je u Općoj bolnici Dubrovnik besplatan. Međutim, nekada se dogodi da nam pomorac dođe s pomorskom knjižicom koju je potpisao netko od medicine rada ili drugih ustanova, a onda mi moramo ponovno utvrditi krvnu grupu jer se u tom slučaju ne možemo pozvati na naš protokol i ne znamo po kojem su protokolu u drugoj ustanovi radili – istaknula nam je voditeljica Odjela za transfuziologiju Opće bolnice Dubrovnik Dolores Martinović, dr.med., specijalist transfuziolog.

Na naš upit koliko u tom slučaju košta ponovna pretraga utvrđivanja krvne grupe dobili smo odgovor kako ‘ne znaju napamet’, ali da se ne sjećaju kada su to pomorcima naplatili jer u takvim slučajevima redovito donesu uputnicu liječnika opće prakse. Ovom problemu Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava stati na kraj zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a to nam je potvrdio i glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

-U ovom pitanju nije problem u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Za provođenje ove stavke koja se upisuje u pomorsku knjižicu zadužena je medicinska struka, tj. na terenu ovlašteni liječnici ili bolničke ustanove koje upisuju krvnu grupu u pomorsku knjižicu. I onda se događa ta ‘nebuloza’ da se krvna grupa svaki put iznova upisuje, a ne prepisuje. Postoji određeno šarenilo. Naime, od Dubrovnika do Pule naći ćete različite pristupe kod različitih liječnika, a ponajviše različite cijene za ovu pretragu. Medicinska struka uporno tvrdi da nema prijepisa krvne grupe, već da se ona mora nužno na novo utvrđivati. Matrikule se mijenjaju svako deset godina, to je maksimalno razdoblje. Ali, ukoliko pomorac u međuvremenu ranije popuni svoju matrikulu, što je čest slučaj, i u nju jednostavno više ne bude mjesta za upisivanje novih ukrcaja, mora vaditi novu i prije isteka tih 10 godina. Dakle, pojedini pomorci za ovu pretragu čak i češće izdvajaju dodatne novce. Ne radi se o velikom trošku, negdje je to 100, 200, negdje 300 kuna, ali to je nepotreban trošak i zato nas to jako iritira – rekao nam je Melvan te dodao kako s Ministarstvom pokušavaju stati na kraj ovoj praksi te da se jednom utvrđena krvna grupa prenosi u novu matrikulu bez dodatnih financijskih izdataka. — Ako pomorci ne trebaju vaditi novi krsni list ili dokazivati ime i prezime, želimo da tako bude i s krvnom grupom. Želimo da ona bude tretirana na jednak način kao i ostali podatci u matrikuli. Nažalost, nije jednostavno jer nas ministarstva stalno prebacuju s jednog na drugo. Ali, najbolji je lijek za ovu bolest penicilin, a mi iz Sindikata upravo to i jesmo jer smo uporni i dosadni te nećemo odustati – zaključio je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Iz tiskanog izdanja od 30. listopada 2019.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović