Hrvatska

MINISTAR ŠTITI UBER? Povjerenica za informiranje stala uz taksiste

MINISTAR ŠTITI UBER? Povjerenica za informiranje stala uz taksiste

Povjerenica za informiranje potvrdila je činjenicu na koju su upozoravali hrvatski taksisti – Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nije poštovalo zakonsku proceduru i nije objavilo traženo izvješće o savjetovanju s javnošću. Pritom se navodi da je rok za dostavu istog bio 30. siječnja 2018. godine.

U svojoj predstavci povjerenica za informiranje navodi:

‘Po izvršenom uvidu u stranicu e-savjetovanja, utvrđeno je da je predmetno savjetovanje trajalo od 1.12.2017. do 31.12.2017. godine, te je objavljeno da je očekivana objava izvješća 30. siječnja 2018. godine, međutim izvješće nije objavljeno. Zakon u članku 11. stavku 4. propisuje da je po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga tijelo javne vlasti dužno izraditi i objaviti na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanje s javnošću odnosno internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.’

Imajući u obzir da je u najnovijoj verziji Zakona o cestovnom prijevozu jasno navedeno i obrazloženo da bi se Zakon trebao uputiti u hitnu proceduru, ovo predstavlja očito pogodovanje Uberu, smatra predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić.

-Zanima me kako ovo mišljenje povjerenice za informiranje komentiraju ministar Oleg Butković i njegovi suradnici, koji čvrsto stoje iza stava da je sve odrađeno prema propisima? Zašto nisu uvažili i dali povratno mišljenje na više od 5000 komentara zainteresirane javnosti? Ministre, zašto ne zaštitite 2500 hrvatskih obrtnika koji godinama zakonito rade i plaćaju doprinose ovoj državi? – poručio je Miletić.

Zaključno, povjerenica za informiranje navodi da se izvješće mora dostaviti u idućih 15 dana:

‘Temeljem navedenog potrebno je dostaviti izvješće o navodima iz predstavke te o razlozima neobjavljivanja izvješća u predviđenom roku te objaviti traženo izvješće; O poduzetom potrebno je dostaviti izvješće s dokazima o postupanju u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog akta.’

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović